NaslovnaINFOSPAVANJE SA PSOM U ISTOM KREVETU - DA ILI NE?

SPAVANJE SA PSOM U ISTOM KREVETU – DA ILI NE?

SPAVANJE SA PSOM – Prema istraživanju Američkog udruženja proizvoda za kućne ljubimce, 62% malih pasa, 41% srednjih pasa i 32% velikih pasa spava u krevetu sa svojim vlasnicima.

Većina vlasnika kojima je pas u domu sa njima, odnosno kući ili stanu, dozvoljava krznenom drugaru da se uvuče u njihov krevet, ali bi svakako trebalo u obzir uzeti i rizike koje to donosi – higijenske, zdravstvene i moguće problematično ponašanje.

Mnogi će reći da im prija kada je ljubimac zajedno sa njima u krevetu, da ih greje noću, kao i da im ljubimci pružaju određenu sigurnost ili da im njihovo umirujuće disanje tokom spavanja doprinosi boljem snu.

Ukoliko se i vi razmišljate da li da pustite drugara da se uveče ušuška pored vas, svakako bi trebali da pre toga razmislite o nekoliko stvari.

POTENCIJALNI PROBLEMI – Ukoliko je vaš pas nemarian tokom noći, može vas buditi, a i obrnuto. Ovakvi problemi mogu izazvati razdražljivost i poremećaje u snu kod vašeg psa. Takođe, ukoliko psu dozvolite da spava u vašem krevetu, tu je i pitanje teritorije. Prisustvo u krevetu sa vlasnikom može graditi i učvrstiti poverenje ali isto tako izjednačava pravo na teritoriju. Kada odluči da mu mesto u krevetu pripada, nije daleko trenutak kada će misliti da je zapravo on taj koji dopušta vlasniku da boravi u krevetu.

spavanje-sa-psom-u-istom-krevetu-pas-krevet (1)
foto: Canva Pro

Stručnjaci predlažu da bi pas trebao da bude van kreveta najmanje 10 minuta, dok ste vi u njemu sami. Nakon desetak minuta ga možete pozvati da vam se pridruži, ali pod vašim uslovima. Nemojte dozvoliti da vi spavate na ivici kreveta, a da se on širi na ostatku kreveta.

Potencijalni problem mogu biti i alergije. Prema statističkim podacima. mnogi vlasnici su razvili blage efekte alergije koje se mogu povezati sa psima i peruti od drugih alergena koje oni nenamerno unose u dom. Stručnjaci navode da konstantno udisanje pomenutih alergena može imati dugoročne posledice na vaše zdravlje.

Naravno, pored pomenutih potencijalnih problema, ne bi trebalo zaboraviti na parazite ili bolesti koje se mogu preneti na ljude, kao što su buve, krpelji, šugarci, demodeks, gliste, pastorela…

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari