NaslovnaRase pasaSRPSKI ODBRAMBENI PAS

SRPSKI ODBRAMBENI PAS

  • Naziv rase: Srpski odbrambeni pas
  • Originalni naziv rase: Srpski odbrambeni pas – SOP
  • Poreklo: Jugoslavija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 18-20 godina

Srpski odbrambeni pas je rasa koja je nastala na našim prostorima. Važi za psa sa odličnim karakterom, izuzetno vernog i privrženog svojoj porodici.  Neprevaziđen čuvar, ali i velika maza koja će se odlično slagati i sa decom. Inteligentna i dugovečna rasa koja može živeti i do 20 godina.

POREKLO

Srpski odbrambeni pas odnosno SOP kako ga skraćeno zovu, nastao je kao pokušaj da se oživi najstarija domaća rasa u Srbiji – srpski mastif. Osnivač i tvorac rase je Nenad Gavrilović sa Romanije, koji je deset godina radio na formiranju rase srpskog odbrambenog psa. Tokom decenije ukrštani su vukovi, napuljski mastifi, tornjaci i američki stafordski terijer. Rasa zvanično postoji od 1991. godine i zvanično je zakonski zaštićena od strane Nenada  Gavrilovića. U početku su se ovi psi koristili primarno u svrhu čuvara, kasnije i u borbama što je vremenom prestalo. Oni se u današnje vreme mogu pronaći kao odlični kućni ljubimci u svim zemljama bivše Jugoslavije, dok se u drugim delovima Evrope  i sveta ne viđaju često.

IZGLED

rase-pasa-srpski-odbrambeni-pas (1)
foto: Canva Pro

SOP su veoma krupna rasa, veoma jaki i snažni. Glava im je široka, srednje veličine, njuška izdužena i jaka sa izuzetno oštrim zubima. Usne su im mesnate, oči uglavnom tamne i srednje veličine. Uši su im trouglastog oblika i viseće, nosna pečurka je crne boje a leđa prava i ravna. Noge su im prave i jake sa šapama srednje veličine. Kada je boja u pitanju, najpopularnije su jednobojne jedinke, ali mogu se javiti i u crnoj, žutoj, sivoj, sivo crnoj kao i svim nijansama tigraste. Takođe mogu imati i bele oznake po telu, ukoliko one ne prelaze 30% površine. Prosečna težina mužjaka se kreće od 55 do 70kg, a visina od 65 do 75cm, ženke su naravno lakše i niže sa prosečnom težinom od 50 do 65kg i visinom od 60 do 70cm.

NARAV

Veoma inteligentni, živahnog karaktera, hrabri i veoma odani svojoj porodici. Uprkos svojoj povećoj veličini, odlični su sa decom i prema njoj će biti zaštitnički nastrojeni. Važe za savršene čuvare, bilo da čuvaju imovinu ili ljude, izuzetno su nepoverljivi prema strancima. Zbog svog visokog stepena inteligencije, brzo će razumeti šta se od njega traži, pa možemo reći da su uz pozitivan pristup dresuri dosta laki za treniranje. Takođe, važe za velike maze, željne druženja sa svojom porodicom kojoj su izuzetno odani.

ZDRAVLJE I NEGA

Otporni su na sve klimatske uslove, mogu se držati u kući sa pristupom dvorištu, ili u psećoj kućici u okviru samog dvorišta ili ograđenog imanja. Potrebno im je obezbediti veliku količinu i fizičke i mentalne aktivnosti. Duže šetnje su obavezne ili istrčavanje po dvorištu. Njihova gusta dlaka zahteva četkanje tri do četiri puta nedeljno, a u sezoni linjnja i češće. Kupanje do četiri puta godišnje, sa redovnom proverom i čišćenjem ušiju i očiju kako bi se izbegle infekcije.

Ne postoje bolesti kojima su kao rasa genetski skloni, važe za izuzetno zdravu rasu koja uz pravilnu negu može živeti i do 20 godina. Ipak redovne veterinarske kontrole se preporučuju, jer ova rasa ima izuzetnu toleranciju na bol pa je moguće da se simptomi nekog oboljenja ne primete na vreme.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok  nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Izuzetno nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održvanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Izvor: sr.wikipedia.org, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari