NaslovnaINFOŠTA DA RADITE AKO NAĐETE MAČE NA ULICI?

ŠTA DA RADITE AKO NAĐETE MAČE NA ULICI?

Ako vam se ikada desilo da ste čuli mjauke i videli jedno ili više mačića na ulici, verovatno ste želeli da ih ponesete kući. Ali, koliko god to delovalo plemenito, može da bude loša odluka. Da biste bili sigurni da je to što želite da uradite dobro po vas i po mače, evo šta treba da uradite.

Sačekajte mamu

mačke-mače

Iako možda deluje kao da su mačići napušteni, mama maca uglavnom ne ostavlja svoje leglo tek tako. Najverovatnije je otišla u lov, pa joj treba dati dovoljno vremena da se vrati. Naravno, ako se male mace nalaze na mestu koje nije bezbedno (na primer, blizu puta), pomerite ih negde gde im se ništa ne može desiti, ali da budu blizu mesta na kom ste ih našli. Kada se uverite da će biti sigurni, odmaknite se i sačekajte mamu. Imajte na umu da može proći nekoliko sati dok se ona ne vrati, a ako vas primeti, može se sakriti dok ne proceni da je bezbedno da priđe mačićima. Zato bi najbolje bilo da posmatrate sa manje udaljenosti.

Odvajanje mačeta od majke dok je jako malo može napraviti probleme, kako za nju, tako i za mladunče, pogotovo ako još sisa. Mače koje nije završilo sa sisanjem imaće slabiji imunitet pa će biti podložnije bolestima, a majka može oboleti od mastitisa, koji je životno opasna bolest. Mačići uče mnoge stvari od majke i jedni od drugih, tako da odvajanje stvarno nije najbolja opcija.

Ako se mama mačka pojavi

mačke-mače

I dalje možete pomoći ovoj mačijoj porodici, pogotovo u hladnim danima. Proverite da li je maca čipovana i da li u vašem kraju ima letaka sa nestalim mačkama. Možete i sami polepiti oglase na bandere jer se ponekad dešava da vlasnici dvorišnih mačaka ni ne primete da su one nestale.

Ako procenite da je mačka društvena i prijateljski raspoložena, možete je, zajedno sa celim leglom, uvesti kod vas. Držite ih sve u jednoj sobici i obezbedite mama maci vodu, hranu i pesak.

Ukoliko mačka nije socijalizovana i navikla na ljude, nemojte je unositi, ali možete napraviti kućicu od kartona, stiropora i starih ćebadi, kako bi ih zaštitila od vetra i zime. Ako budete odnosili neku hranu, obavezno sklonite ostatke uveče, da miris ne bi privlačio lutalice, druge mačke i pse.

Kontaktirajte azil u vašem kraju, da biste se rapitali o opcijama za usvajanje i sterilizaciju. Neki veterinari rade ove operacije besplatno ili uz minimalnu nadoknadu, a čine izuzetno dobru stvar za sve mace na ulicama!

Ako se mama mačka ne vrati

mačke-mače

Nakon više sati čekanja, verovatno ćete rešiti da preuzmete brigu o mačićima. Proverite kakvo je stanje u azilima u vašoj blizini, ali imajte na umu da većina njih neće prihvatiti mačiće koji su mlađi od šest nedelja, jer je njima potrebna 24-časovna nega. Dakle, taj zadatak pada na vas. Ako mače ima manje od četiri nedelje, mora da se hrani bočicom, adekvatnom zamenom (što znači da im ne smete davati kravlje mleko). Između 4. i 6. nedelje, mačići mogu početi da jedu mokru hranu, a nakon osme, možete im polako ubacivati i suvu. Tada već postaju “zreli” za usvajanje, pa možete početi da im tražite dom.

Sada znate kako tačno da postupite ako naiđete na malo mače koje deluje izgubljeno. Sigurno u vašem kraju ima mačaka lutalica kojima možete pomoći, a jedan od načina je sterilizacija/kastracija, o kojoj će biti više reči u narednim tekstovima.

Autor: Tijana Radovanović
Izvor: aboutfamilypets.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari