NaslovnaINFOŠTA SU CRNE TAČKE NA NJUŠKICI I DA LI MOGU BITI OPASNE?

ŠTA SU CRNE TAČKE NA NJUŠKICI I DA LI MOGU BITI OPASNE?

Ako odjednom primetite na njuškici vaše mace crnu tačku ili više njih, to ne mora odmah biti signal za odlazak kod veterinara. Postoji zabluda da su sve promene na koži ljubimaca loše i kancerogene, a u nastavku je objašnjenje.

Tačke na nosu su normalne i mogu se uslovno rečeno poistovetiti sa pegama kod ljudi. Kao i kod ljudi, tip kože dosta utiče na mogućnost za pegice. Najsklonije pegama na nosu su narandžaste prugaste mačke, ali to ne znači da se iste ne mogu naći i na njuškicama drugih maca.

mačka-njuška

Kada treba da se zabrinete?

Naravno, nisu sve tačke na njuškici ili telu mačaka znak da se radi o pegama i postoje situacije kada je ipak bolje što pre otići kod veterinara. Ovo posebno važi za pege ili belege koji su upaljeni, uzrokuju bol ili nelagodnost vašem ljubimcu.

Mačke, kao i psi, skloni su tome da zadobiju opekotine od sunca na nosevima, a kasnije i rak kože na nosu, oko ušiju i očiju. Radi se o koži koja je nezaštićena, a izložena suncu i zračenju. Najugroženiji su ljubimci sa svetlim krznom, a pomoći im možete tako što ćete namazati kremom za sunčanje pomenute delove kože, kao i konsultovati se sa veterinarom na koje načine se još može zaštiti koža ljubimaca.

izvor: petcentral.chewy.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari