NaslovnaINFOKAKO DA SKRATITE NOKTE PSU U NEKOLIKO LAGANIH KORAKA?

KAKO DA SKRATITE NOKTE PSU U NEKOLIKO LAGANIH KORAKA?

Skraćivanje noktiju kod pasa nekome predstavlja redovnu aktivnost bez stresa, dok sa druge strane neki vlasnici pasa ovo doživljavaju kao agoniju i za njih i za njihove ljubimce. Kakva god da je kod vas situacija, ovo je aktivnost koja se podrazumeva, a odnosi se na većinu pasa jer danas retko koji pas prirodno „troši“ nokte.

  1. Kao i za svaku novu aktivnost, pas treba da se upozna sa svim elementima koje ta aktivnost podrazumeva. Dok je pas u opuštenom stanju spustite pored njega klješta/makaze za sečenje noktiju kako bi mu taj predmet bio poznat ubuduće.
  2. Lagano podižite šape da utvrdite da li psu to ne smeta i da li se oseća komforno dok mu držite šapu. Najbolje je da sednete pored psa kako bi vam bilo lakše i da izbegnete eventualno uvrtanje šape.
  3. Podignite šapu i pogledajte ispod noktiju kako bi videli gde počinje živac.
  4. Postavite klješta za sečenje na samu ivicu nokta ako se ne vidi živac.
  5. Držite ugao od 45 stepeni.
  6. Secite deo nokta pa proverite da li imate prostora za još jedan deo kako ne bi prišli previše blizu osetljivom delu nokta i izazvali krvarenje i bol.
  7. Okrenite nokat ka svetlu i pogledajte da li se vidi živac koji izgleda kao taman krug u unutrašnjem odnosno centralnom delu nokta.
  8. Probajte da to radite u prostoriji koja ima dovoljno pripodnog svetla.
  9. Za svaki slučaj možete pripremiti nešto za dezinfekciju u slučaju eventualne povrede
  10. Posle skraćivanja noktiju možete ih malo doterati manjim makazicama i turpijicom (opciono).

Jedan broj vlasnika vodi pse kod profesionalaca koji će svakako ovaj tretman uraditi bolje, ali imajte u vidu da se pas treba pripremiti za ovakve intervencije i kada ide u salon ili ambulantu. Zato se vi pobrinite da mu to ne bude strano i stresno iskustvo.

Kad kupujete klješta gledajte da budu od nerđajućeg čelika, da su napravljena od izdržljivog materijala i da imaju sigurnosnu oprugu. Važno je da imaju poseban otvor za kandžu koji je u isto vreme i limitator odnosno graničnik koji sprečana da se odseče više od predviđenog i time umanjuje mogućnost povrede.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari