NaslovnaINFOŠTA ZNAČI KADA NAM PAS NAMIGUJE?

ŠTA ZNAČI KADA NAM PAS NAMIGUJE?

Sigurno ste nekada primetili da vam vaš pas namiguje. Mnogi vlasnici pasa retko o ovome govore jer u većini slučajeva misle da su namigivanje svog ljubimca umislili. Međutim, ispostavilo se da psi zapravo zaista ovo rade.

Kako dr Megan Konrad, veterinarski konsultant u Hello Ralphie kompaniji za telezdravstvo koja pruža virtuelnu negu vlasnicima ljubimaca u SAD tvrdi, namigivanje je namerno ponašanje sa različitim značenjima.

U zavisnosti od situacije, ovo ponašanje se može tumačiti na različite načine. Može biti znak naklonosti, znak da je pas u miru ili da traži pažnju svog vlasnika. Ukoliko je to radnja koju vaš ljubimac često čini može biti i znak oponašanja vlasnika kako dr Konrad tvrdi. Psi ponekada mogu i namigivati kako bi pokazali svoju potčinjenost drugom psu ili čak čoveku.

Kako bi ste odgonetnuli razlog zbog kojeg vaš pas ovo radi, njegov govor tela bi mogao da vam pomogne u tome. Ukoliko pas visoko maše repom, sa uspravnim ušima dok namiguje onda pokazuje ili interesovanje ili zahteva pažnju vlasnika. Pas koji se kotrlja na leđima, čuči ili vas mazi svojim repom po nogama možda poručuje da je pokoran. Takođe, možda vaš pas želi i samo da vam kaže da vas voli ukoliko razigrano namiguje.

Međutim, potrebno je obratiti pažnju jer često namigivanje, pogotovo istim okom, može biti i znak nekog problema. Psi mogu biti skloni da zatvaraju oči ukoliko osećaju nelagodnost, bol ili su osetljivi na svetlost. Takođe, drugi ozbiljniji razlog koji može proizvesti često namigivanje i treptanje može biti entropion – genetsko oboljenje odnosno stanje očnih kapaka koje u većini slučajeva pogađa rase pasa sa punijim licima i kraćim nosom, poput čau-čau rase.

Naravno, kao što to čine i ljudi, mnogi psi mogu treptati ili namigivati ukoliko su njihove oči došle u kontakt sa dlakom, prljavštinom ili prašinom. Ukoliko uočite iscedak iz oka, nehotično ili pojačano treptanje, crveno oko ili bilo šta što liči na povredu oka obavezno odvetite svog ljubimca kod veterinara.

Izvor: 24sedam.rs

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari