NaslovnaRase pasaMALI LAVLJI PAS

MALI LAVLJI PAS

  • Naziv rase: Mali lavlji pas
  • Originalni naziv rase: PETIT CHIEN LION
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Mali lavlji pas je poznat po svojoj specifičnoj lavljoj frizuri po kojoj je i dobio ime. Inteligentan, privržen i razigran ljubimac, odličan izbor za porodice sa decom koje žive u menjem prostoru.

POREKLO

Rasa potiče iz Sredozemlja, a prema nekim izvorima već tokom 14. veka su postojali u Francuskoj, Španiji i Nemačkoj. Bio je omiljeni pas među aristokratijom, pogotovo među damama tog vremena koje su volele da  poziraju za portrete sa svojim ljubimcima. Postoje na brojnim delima starih majstora, a ima ih i u crkvama isklesanih u kamenu (Katedrala Amiens iz 14. veka). Kao modele ih je između ostalih koristio i Francisko de Goja. Kao i mnogi drugi psi popularni među aristokratijom, u periodu posle Drugog svetskog rata je gotovo izumro. Nekoliko entuzijasta iz belgijske odgajivačnice iz Brisela su bukvalno spasila nekoliko primeraka ove rase sa ulice i započeli ponovno odgajanje ove rase. 1969. su imali titulu najređe pase na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda. Francuski glub odgajivača ove rase osnovan je 1974. godine.

IZGLED

Mali lavlji pas poseduje snažno, skladno i kratko telo. Dlaka je polu oštra, srednje dužine i može se javiti u bilo kojoj boji ili kombinaciji boja. Rep je srednje dužine i visoko postavljen. Oči su okrugle, tamne boje i vrlo krupne dok uši priležu uz obraze i imaju specifične rese. Glava je kratka sa prilično širokom lobanjom. Nos je crn, telo kratko i proporcionalno sa ravnim i uskim nogama sa mekim i okruglim šapama.  Ovaj pas se šiša poput pudle, pa zbog njegove izražajne grive i ponosnog držanja i nosi ime mali lavlji pas. Prosečna visina ovog psa u grebenu se kreće između 26 i 32 cm, a težina oko 6 kg.

mali-lavlji-pas-rase-pasa (1)
foto: Canva pro

NARAV

Mali lavlji pas je privržen, nežan i vrlo inteligentan pas. Dobar je sa decom, prijateljske naravi i razigrane prirode. Obično se dobro slaže i sa drugim psima i ostalim kućnim ljubimcima. Zbog svoje inteligencije dosta brzo uči, ali neophodna mu je nežna dresura bez grubosti. Pažljiv je i dobro reaguje na obuku poslušnosti ukoliko na nju nije primoran.

ZDRAVLJE I NEGA

Pogodan je za držanje u stanu, ali uz obavezne svakodnevne šetnje i fizičke aktivnosti. Kao rasa je veoma aktivan u zatvorenom prostoru i nije mu neophodno obezbediti dvorište. Njegova dlaka zahteva svakodnevno četkanje, kao i redovno šišanje i kupanje na okvirno svaka dva meseca. Većina vlasnika se opredeljuje za usluge profesionalnog grumera zbog održavanja njegove karakteristične lavlje frizure. Kao rasa su vrlo zdravi, bez poznatih genetskih oboljenja. Uz pravilnu negu i ishranu mogu doživeti i punih 16 godina.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Srednje težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari