NaslovnaINFOSTERILIZACIJA I KASTRACIJA - PRIPREME I TOK OPORAVKA KOD MAČAKA

STERILIZACIJA I KASTRACIJA – PRIPREME I TOK OPORAVKA KOD MAČAKA

Sterilizacija mačaka se preporučuje vlasnicima koji ne žele njihove potomke i kada su u pitanju mačke lutalice. Sterilizacija se razlikuje od kastracije, a kastracija je zbog izostanka instinkta parenja preporučljivija. Dakle, iako većina pojam sterilizacije vezuje za ženske jedinke, a kastraciju za muške, oba zahvata se mogu primeniti i kod mačaka i mačora. Naučna istraživanja su pokazala da sterilizovane/kastrirane mačke duže žive i zdravije su od reproduktivno sposobnih.

Razlika između kastracije i sterilizacije

Oba hiruška zahvata se obavljaju od strane veterinara pod opštom anestezijom, a kako je kastracija bolja od sterilizacije, neki veterinari odbijaju da urade sterilizaciju.

Kada je sterilizacija u pitanju, uklanjaju se, prekidaju ili zatvaraju jajovodi u ženki, a semovodi kod mužjaka. Dakle, reprodukcija više nije moguća, ali proizvodnja hormona i dalje ostaje nepromenjena. Ponašanje mačke nakon sterilizacije ostaje isto, prisutni su instinkti parenja kod ženki i agresivno teritorijalno ponašanje kod mužjaka.

mačka-maca
foto: Pexels

Postupak kastracije je nešto drugačiji, kod ženske maške se uklanjaju jajnici (obično i materica), a kod mužjaka se potpuno uklanjaju testisi. Ovaj postupak je lakše izvesti kod mužjaka i oporavak je brži tj. jedinka je dobro nakon samo jednog dana. Uklanjanjem jajnika i materice, odnosno testisa, mačke gube polne hormone koji se tamo proizvode. Telo mačke se brzo navikava na novi osećaj, a promene u ponašanju su uglavnom pozitivne. Nema instinkta parenja, hroničnog teranja, a kod mužjaka izostaje teritorijalno ponašanje, te nema borbe sa drugim mačkama. Obeležavanje teritorije postaje ograničeno ili potpuno nestaje, a promene u ponašanju su trajne.

Nakon kastracije i mačke i mačori postaju nežniji, opušteniji i smireniji. Pored navedenog, kastracija mačke povećava kvalitet života mačke i može ukloniti značajne rizike povezane sa polnim organima, hormonima i bolestima. Takođe se predviđa duži životni vek kastriranih mačaka u odnosu na sterilisane.

Neki stručnjaci se zalažu za što raniju primenu ovih zahvata, tj. kod mačića starosti 3,4 meseca. Međutim, polne karakteristike tad još nisu potpuno razvijene i zbog rane intervencije mačke ostaju pomalo detinjaste ako je u pitanju kastracije. Zato se većina slaže da je idealno vreme za postupak kada mačke dostignu polnu zrelost.

mačka-maca
foto: Pexels

Kod ženskih mačaka se preporučuje zakazivanje operacije između 5. i 9. meseca starosti, nedelju dana nakon prvog teranja, a kod muških mačaka oko 6. ili 7. meseca starosti, kada počinje da se menja miris urina. Mačore je najbolje kstrirati pre početka obeležavanja zidova i predmeta, jer se ne odviknu svi mačori od obeležavanja teritorije nakon što su jednom počeli.

Ipak, nikad nije prekasno za primenu postupka sterilizacije ili kastracije, ko je propoustio termin ili udomio stariju mačku, još uvek je može odvesti kod veterinara.

Pripreme za operaciju

Prva stvar je dogovoriti operaciju sa vašim veterinarom, a nakon toga potrebno je mačku pravilno pripremiti za sam zahvat. Kod starijih i bolesnih jedinki, preporučuje se izrada biohemijske analize krvi ili neke druge analize koju veterinar odredi. Ovo će veterinaru pomoći pri izboru anestetika, kako bi sama operacija i oporavak prošli što lakše za životinju.

Najvažnije od svega, jeste ispoštovati pravilo o hrani i vodi pre operacije. Najzastupljenije pravilo podrazumeva da mačke ne jedu 24h pre operacije i da ne piju vodu 12h pre iste. Ponekad se samo može skloniti hrana veče pre operacije, a vodu mogu da piju 4 ili 5 sati pre operacije, a konačnu procenu i preporuku će vam dati vaš veterinar. Vrlo je bitno ispoštovati navedena pravila, jer svi anestetici koji se daju mogu izazvati nagon za povraćanjem, što kod anestezirane životinje vrlo često dovede do problema, jer ona nije u stanju da taj sadržaj izbaci iz usta. Može se dogoditi da udahne ispovraćani sadržaj, što dalje može dovesti do teške i komplikovane upale pluća, pa čak i do gušenja. Takođe, vrlo je bitno da ispratite da li je mačka obavila nuždu tj. da li se izmokrila i defecirala. Anestezija će opustiti mišiće i često se dogodi da životinja obavi nuždu na operacionom stolu, što kontaminira uslove za vreme operacije, koji moraju biti antiseptički, kako ne bi došlo do komplikacija ili zagađenje rane.

Oporavak nakon operacije

Po pravilu, životinje ostaju u ambulanti dokle god se delimično ne probude iz anestezije, kao odgovoran vlasnik, kod kuće pripremite prostoriju u kojoj će vaš ljubimac boraviti ostatak dana posle operacije. Ta prostorija treba biti topla, zamračena i po mogućnosti bez predmeta kojima bi se životinja mogla povrediti dok se budi iz anestezije. Takođe, ne ostavljajte mačku neobezbeđenu (bez ograde ili transportera) i samu na nekoj visini s koje bi mogla da padne, jer će verovatno pokušavati da ustane, a dok anestetik deluje neće imati ravnotežu i padaće. Prilikom dolaska u ambulantu ponesite transporter, ćebe ili nešto drugo u čemu ćete životinju doneti kući. Nakon dolaska kući i smeštanja u pripremljenu prostoriju, pusite mačku da se sama polako budi uz vaš nadzor. Dok se potpuno ne probudi, hrana i voda su strogo zabranjeni, jer se refleks gutanja nije do kraja vratio, pa bi hrana ili voda mogli da završe u plućima umesto u želucu.

mačka-maca
foto: Pexels

Konsultujte se sa veterinarom oko pravog momenta davanja vode i hrane, jedino je sigurno da se prvo nudi voda, pa tek onda mala količina hrane (ukoliko može da pije vodu) i to uz nadzor. Ukoliko mačka liže ranu, pokušava da skine šavove ili zavoj, mora joj se staviti kragna odgovarajuće veličine kako bi se ovakvo delovanje sprečilo. Kod sterilizacije je bitno da mačka neko vreme provede u mirnom i tihom okruženju, kako bi se lakše i brže oporavila. Kod kastracije se šavovi stavljaju ženskoj mački i skidaju se nakon desetak dana, te je oporavak nešto duži, dok su mužjaci dobro već nakon jednog dana. Nakon zahvata, konsultujte se sa veterinarom oko pravilog izbora hrane za vašeg ljubimca.

Izvor: Petcentar

Pročitajte još: INFO

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari