PUDLA

  • Naziv rase: Pudla
  • Originalni naziv rase: Caniche
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 7
  • Klasifikacija FCI:  Grupa 9 – psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Nemačka i Centralna Evropa
  • Veličina: Veliki pas, srednji i mali
  • Prosečan životni vek: 10-15 godina

PUDLA – Veran pas, poznat po svom prefinjenom izgledu kao i inteligenciji. Specifičnog kovrdžavog krzna i frizure. Odličan kućni pas, koji se jako dobro slaže kako sa decom tako i sa drugim životinjama. Pošto se ne linja i bez mirisa je, dobar je izbor za ljude sklone alergijama. Jedna od najpopularnijih rasa na svetu već godinama, velike energije i privrženosti svom vlasniku. Bila je mezimac mnogim poznatim ljudima kroz istoriju, između ostalog i Vinstona Čerčila i Josipa Broza Tita.

POREKLO

Korišćene prvobitno prilikom lova na patke, prvi pisani izvori i crteži pudli mogu se naći već iz perioda srednjeg veka. Pas koji je imao veliku ulogu u lovu na divlje plovke, koje su bile najbitniji udeo u ishrani feudalaca iz tog perioda, vrlo brzo je postao cenjen i kao ljubimac. Pudla je bila najbolji lovac u močvarnim krajevima pre svega zbog svog vodootpornog krzna, plivačkih sposobnosti i poslušnosti. U Francuskoj su pudle bile  poznate kao „barbet“ što znači bradat. U Nemačkoj su bile nazvane „Pudel“ što znači „buć u vodu“. U Belgiji i Holandiji su bile poznate kao „poedel“ sa sličnim značenjem. Pudla je bila rasprostranjena po celoj Evropi, a tome su najviše pomogli cirkuski radnici kao i pomorci koji su se pored svog posla bavili i trgovinom psima. Pudla je kao kao zvanična rasa registrovana prvo u Engleskoj 1874. godine, a ubrzo nakon toga i u Rusiji, Nemačkoj i Americi.

pudla-pas
foto: Pixabay

IZGLED

Ne zovu je bez razloga „damom među psima“, ovaj pas je lepe i specifične dlake i veoma ponosnog držanja. Može se javiti u nekoliko veličina: standardna pudla od 45cm do 60 cm sa tolerancijom od +2 cm, Srednja pudla od 35 cm do 45cm, patuljasta pudla od 28 cm do 35 cm, toy pudle od 24 cm do 28 cm.  Sve su različite po veličini, ali pripadaju istoj rasi. Krzno im se može javiti u raznim bojama: crna, boja kajsije takozvana aprikot, crno-bela, bela, krem, srebrna, smeđa, crvena i siva. Krzno im je kovržavo, gotovo paperjasto, duge i vitke noge, duži vrat kao i lepe pravilno razmaknute kose oči. Rep je podignut, sa kićankom na kraju.

NARAV

Bez obzira na njihovu veličinu, od najmanje do najveće su čuvene po svojoj razigranoj i prijateljskoj pojavi. Hodaju ponosito, gotovo kraljevskog držanja, takođe su veoma cenjene zbog svoje inteligencije. Potrebna im je konstanta stimulacija inteligencije, jer pudli koja stalno uči i usvaja nova znanja neće biti dosadno i neće pokazati destruktivno ponašanje kojem može biti sklona. Sa dresurom je bitno početi što ranije, kako bi ste dobili socijalizovanog i pravog vaspitanog psa. Pudla obožava da udovoljava svom vlasniku, i najbolje reaguje na dresuru nagrađivanjem poslasticama. Ova rasa obično brzo uči, tako da njeni vlasnici veoma retko imaju problem sa njenom dresurom, ukoliko su dovoljno uporni i počnu sa njom na vreme.

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za jednu od najzdravijih rasa i obično su dosta dugovečne. Zdravstveni problemi su im retki, ali mogu biti sklone problemima sa digestivnim traktom. Iz tog razloga pudlama nipošto ne treba davati koske za grickanje, jer za ovu rasu to u retkim slučajevima može biti i smrtonosno. Preporučuje se ishrana granulama ili mešavine povrća. U kasnijem dobu, može se javiti problem sa očima odnosno sa kataraktom.

toy-pudla-pas
foto: Unsplash

Kada je nega u pitanju, njihova dlaka je veoma zahtevna za održavanje i može predstavljati popriličan trošak njihovom vlasniku. Dlaka ne prestaje da im raste pa je potrebno voditi ih redovno kod grumera, na svake dve do tri nedelje. Redovne šetnje kao i svakodnevno četkanje se podrazumevaju.

Statistika

* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

za rase pasa

Bonus video: 

Izvor: animalplanetcom, ksrs.rs, petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari