NaslovnaINFOSTVARI IZ DOMAĆINSTVA KOJE SU OTROVNE ZA PAPAGAJE

STVARI IZ DOMAĆINSTVA KOJE SU OTROVNE ZA PAPAGAJE

OTROVNE ZA PAPAGAJE – Mnogi vlasnici ne znaju da određena hrana kao i pojedine stvari iz domaćinstva mogu biti otrovne za papagaje. Kako su papagaji vrlo mali rastom, i najmanja količina hemikalija iz domaćinstva ili pojedinih namirnica može biti fatalna za njihove male organe. U nastavku je 10 stvari na koje je potrebno obratiti pažnju:

  1. Teflon i slične podloge – Kada zagrevamo teflonski tiganj ili sličnu podlogu oslobađa se jedinjenje koje može biti vrlo otrovno i pogubno za papagaja. Hrana spremljena na ovakvoj podlozi nije štetna za vašeg papagaja, ali je više nego neophodno postarati se da se papagaj ne nalazi u prostoriji gde se kuva.
  2. Alkohol – Apsolutno nikada ne smete vašem papagaju davati alkohol! Alkohol im može izazvati probleme u nervnom sistemu, otrovati ih, ali i na mestu ubiti.
  3. Seme jabuke, breskve, kajsije i kruške – Navedene voćke u svom semenu mogu imati tragove cijanida koji je izuzetno štetan za papagaje. Sam plod im možete dati, ali se postarajte da ste voće prethodno dobro oprali, kao i da ste izvadili seme.
  4. Avokado – Postoje nesuglasice među veterinarima kada je korišćenje avokada u pitanju. Međutim postoji nekoliko zabeleženih slučajeva gde je izazvao probleme sa srcem kod papagaja, pa je iz tog razloga sigurnije da ga preskočite.
  5. Čokolada – može izazvati povraćanje kao i probleme sa varenjem koje vašeg papagaja mogu odvesti u smrt
  6. Osveživači prostorija, lak za kosu – Potrebno je izbeći direktno izlaganje ptice ovim i sličnim proizvodima je zadrže hemijska jedinjenja koja mogu ugušiti vašeg papagaja.
  7. Sredstva za čišćenje kuće – Ovde najveća opasnost preti ako bi vaš papagaj poželeo da proba neku od tečnosti za čišćenje kuće. Ovo bi za posledicu imalo sigurno trovanje vašeg ljubimca. Tečnosti uvek držite dobro zatvorene i dalje od vašeg papagaja kako bi ste izbegli trovanje i smrt. Takođe, prostoriju u kojoj papagaj boravi nije poželjno čistiti agresivnim sredstvima sa jakim mirisom.
  8. Duvanski dim – Duvanski dim neće momentalno ubiti vašeg papagaja, ali će dugotrajno izlaganje duvanskom dimu dovesti do problema sa plućima, čupanje perja, problemima sa srcem kao i naslagama nikotina na perju. Ukoliko ste pušač, konzumirajte cigarete u prostoriji gde vaša ptica ne boravi jer bi veća koncentracija duvanskog dima mogla biti izuzetno opasna po zdravlje vašeg papagaja.
  9. Ogrlice i sredstva protiv buva – Ukoliko imate još nekog ljubimca poput psa ili mačke, i ukoliko dodirujete njihove ogrlice ili nanosite sredstva protiv buva na njih, dobro operite ruke pre ponovnog kontakta sa pticom. Ovi proizvodi su bezbedni za pse i mačke, ali mogu izazvati teško trovanje i uginuće ptice.
  10. So – Papagaji od veće količine soli mogu dobiti brojne zdravstvene probleme poput problema sa bubrezima, dehidratacije kao i preterane žeđi. Iz tog razloga morate strogo voditi računa o količini soli koje vaš papagaj unosi.

Ukoliko ste u nedoumici oko bilo čega što se tiče nege vašeg papagaja, svakako je uvek najbolje da se konsultujete sa veterinarom.

Izvor: Prva.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari