NaslovnaRase pasaPastirski psiAUSTRALIJSKI ČUVAR STADA

AUSTRALIJSKI ČUVAR STADA

  • Naziv rase: Australijski čuvar stada
  • Originalni naziv rase: AUSTRALIAN KELPIE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Australija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-13 godina

Australijski čuvar stada je stara rasa poznata po svojim odličnim pastirskim sposobnostima. Nije agresivan, poseduje prirodni instinkt za čuvanje velikih stada, ima dlaku otpornu na vremenske uslove.

POREKLO

Australijski čuvar stada ili Kelpi kako je poznatiji je stara rasa koja vodi poreklo iz Australije. Prema nekim izvorima nastao je ukrštanjem između kolija iz severne Engleske i crnih pasa iz južnog Valesa u Australiji. Rasa je nastala okvirno 1870. godine u Australiji zarad čuvanja velikih stada koza, ovaca kao i jelena. Ovaj pas je bio uzgajan kako bi bio sposoban da čuva stada u australijskim klimatskim uslovima koji uključuju visoku temperaturu, grube terene i velike razdaljine. Ovaj neumorni pas poseduje veliku energiju i sposoban je da obavlja posao umesto nekoliko pastira zbog čega je veoma cenjen i izvozi se u mnoge zemlje kako bi čuvao velika stada.

IZGLED

australijski-čuvar-stada-moj-ljubimac-rase-pasa (2)
foto: Pixabay

Kelpi je pas srednje veliičine kompaktnog, mišićavog i vrlo snažnog tela. Poseduje kratku, čvrstu dlaku i gustu podlaku koja se može javiti u crvenoj, kestenjastoj, kombinaciji crne i kestenjaste, žuto-smeđoj, plavo-sivoj i tamno kestenjastoj boji. Spoljna dlaka mu je otporna na vremenske uslove. Oči su mu srednje veličine i bademaste boje. Glava je proporcionalna telu i blago okruglasta sa jasno izraženim stopom. Njuška je malo kraća u odnosu na dužinu lobanje. Nosna pečurka je uvek u skladu sa bojom dlake. Uši su štrčeće, sa šiljatim krajevima. Unutrašnji deo ušiju je uvek dobro odlakan. Ima jake čeljusti sa makazastim zubalom. Vrat je umerene dužine i snažan kao i ostatak tela. Šape su kod ovog psa okrugle sa debelim jastučićima i zatvorenim zaobljenim prstima. Prosečna težina se kreće između 10 i 20 kg, a visina između 40 i 51 cm.

NARAV

Australijski čuvar stada je vrlo energičan, nije agresivan, ali važi za dobrog čuvara. Ima vrhunski prirodni instinkt za čuvanje velikih stada. Važi za inteligentnu rasu, i lako se trenira ukoliko se sa dresurom počne što ranije. Potreban mu je čvrst i dosledan vlasnik koji će na pravi način znati da izađe na kraj sa punim  potencijalom ovog psa.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas poseduje veliku energičnost i želju za kretanjem pa nikako nije preporučivo držati ga u stanu. Njegova dlaka je otporna na vremenske uslove pa bez problema može živeti u dvorištu. Za negu nije zahtevan, dovoljno mu je periodično četkanje kako bi se održao lep izgled njegove kratke dlake. Umereno se linja. Važe za zdravu rasu, ali mogu biti skloni progresivnoj atrofiji mrežnjače.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Umeren nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari