NaslovnaINFOTREŠNJINO OKO - CISTA ŽLEZDE TREĆEG OČNOG KAPKA

TREŠNJINO OKO – CISTA ŽLEZDE TREĆEG OČNOG KAPKA

Cista ili ispadanje suzne žlezde trećeg očnog kapka, poznatije kao trešnjino oko,  učestala je pojava kod mladih pasa oko prve godine starosti, a javlja se prilikom oticanja i upale suzne žlezde trećeg očnog kapka.

Uzrok

Do razvoja ciste trećeg očnog kapka može doći iz više razloga, a najčešće su to sama predispozicija određene rase i nasledna predispozicija. Ugroženije su brahiocefalne rase pasa kao što su pekinezer, pudla, engleski i fancuski buldog, bigl, koker španijel, kao i nemačka doga i newfoundland. Najčešći razlog jeste začepljenje izvodnih kanala kroz koje se izlučuje zaštitna sluz, žlezda otiče te dolazi do njene upale.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnozu uspostavlja veterinar, oftamološkim pregledom. Kako želzda biva izložena spoljnim uticajima, dolazi do upalnih pojava, kao i slabljenja ili čak potpunog prestanka funkcije žlezde. To dalje može dovesti do nelagode i bolnog stanja usled nedostatka suza.

Stanje izazvano trešnjinim okom se leči hiruški, čime se suzna žlezda vraća u svoj fiziološki položaj. Ovim zahvatom se pre svega reparira oštećeni ligament suzne žlezde, a ređe se primenjuje ekscizija (uklanjanje) dela suzne žlezde. Lečenje lekovima se podrazumeva kao deo terapije, ali samostalno ne može rešiti problem izazvan ovim stanjem. Bitno je napomenuti da je u nekim slučajevima moguća pojava recidiva, najčešće na istom oku.

Što se tiče prevencije, najbitnije je održavati pravilnu i redovnu higijenu očiju vašeg ljubimca, naročito ako je pripadnik jedne od navedenih rasa. Najčešće pravilna higijena podrazumeva čišćenje kapaka, uglova i okoline oka fiziološkim rastvorom, kao i redovno skraćivanje dlaka oko očiji, kod dugodlakih rasa. Savet je da se i za održavanje higijene obratite svom veterinaru, jer sam način primene prevencije zavisi od mnogo faktora.

Izvor: Markovic.hr, Veterinar-vodice, Paszavas, Petface

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari