NaslovnaPSIKOVRDŽAVI BIŠON

KOVRDŽAVI BIŠON

  • Naziv rase: Kovrdžavi bišon
  • Originalni naziv rase: Bichon a Poil Frise
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 46
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9, psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 14-15 godina

Kovrdžavi bišon je mali beli pas izrazito bele dlake i sitnog rasta. Veoma inteligentan, lako uči nove trikove i odlično se snalazi u gradskim sredinama i malom prostoru. Zbog svojih malih dimenzija pogodan za držanje u stanu. Poznati su i po tome što izrazito retko laju što ih čini privlačnim mnogim ljudima, pogotovo manje iskusnim vlasnicima pasa. Vole da su u društvu, najsrećniji su kada su okruženi ljudima ili drugim psima, pogotovo kada se vode u šetnju u čoporu.

kovrdžavi-bišon-snežana-jaranović-lea
foto: Snežana Jaranović – Lea

POREKLO

Bišon je nastao ukrštanjem Barbeta sa standardnom pudlicom. Popularnost je stekao prvenstveno u Evropi, naročito među italijanskom aristokratijom. Kasnije se velikom brzinom širi na Španiju i Francusku. Današnji savremeni Kovrdžavi Bišon je nastao u Francuskoj.

kovrdžavi-bišon-rasa-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Bišoni spadaju u male rase, obično su teški između 5 i 10 kg i visine do 23-30 cm. Dlaka im je izrazito bela, mekana i skoro bez mirisa. Oči su im bademaste boje i zbog svoje male veličine lako ih je pomešati sa plišanom igračkom.

NARAV

Kovrdžavi bišon je živahan, veseo i veoma odan pas. Odlično se slaže sa ljudima i decom, ali i sa drugim životinjama. Nije ni malo agresivan, lak je za dresuru i brzo uči nove trikove. Ne vole samoću, najsrećniji su kada su okruženi drugim ljudima ili životinjama. Nije im potrebna velika količina fizičke aktivnosti, ali dnevne šetnje su obavezne.

ZDRAVLJE I NEGA

Nega ove rase je malo komplikovanija, potrebno im je redovno održavanje i šišanje njihove snežno bele dlake koja se dosta lako prlja. Dlaka je izrazito mekana na dodir, konstantno raste, pa je potrebno posvetiti posebnu pažnju predelu oko očiju, kao i šapama. Redovno ili čak često kupanje se podrazumeva kada je ova rasa u pitanju.

kovrdžavi-bišon-rasa-pasa
foto: Pixabay

Generalno su veoma zdravi kao rasa, ubrajaju se među rase sa najmanje zdravstvenih problema. Skloni su problemima sa desnima, tako da je potrebno posvetiti posebnu pažnju njihovim zubima i opštoj higijeni.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Veoma prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno laka
* Zaštita: Slab nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Teški za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, ksrs.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari