Home INFO VOĆE KOJE PSI MOGU, A KOJE NIKAKO NE BI SMELI DA JEDU

VOĆE KOJE PSI MOGU, A KOJE NIKAKO NE BI SMELI DA JEDU

PSI I VOĆE – Pre svega, trebalo bi uvek imati na umu da sa davanjem voća vašem ljubimcu ne treba preterivati. Voće, a i druge poslastice ne bi smele da pređu 10% ishrane vašeg psa. Mnogo voća zadrži prirodni zaslađivač ksilitol koji je bezbedan, ali samo ako se konzumira u umerenim količinama.

Voće koje smete dati psu

Jagode – Jagode pomažu u osnaživanju imuniteta psa, podižu nivo energije i osiguravaju ispravan rad organizma zbog visokog udela vitamina C, mangana i kalija. Smatraju se najsigurnijim izborom voća za vašeg ljubimca i većina pasa voli da ih jede. Takođe, jagode u sebi sadrže enzim za koji se veruje da pomaže izbeljivanju psećih zuba.

Kupine – Kupine sadrže nizak nivo šećera i kalorija, a dobar su izvor vitamina K.

Borovnice – Borovnice su takođe dobar izbor jer sadrže vlakna, antioksidanse i veliku količinu vitamina C i K.

Maline – Maline sadrže dosta vlakana, ali su vrlo slatke pa sa količinom ne bi trebalo preterivati.

Jabuke – Jabuke su dobre za kosti, kožu, zube, creva i imunitet vašeg psa jer sadrže vitamine A i C, kao i kalcijum, fosfor i vlakna. Ono što je izuzetno bitno jeste dobro očistiti jabuku kao i ukloniti koštice iz nje pre nego što je date svom psu. Koštice sadrže cijanid koji nikako nije dobar za vašeg ljubimca.

Kruške – Kruške su takođe, zdrav i siguran izbor voća jer sadrže dosta bakra, vlakana i vitamina C i K. Pre davanja psu, takođe je obavezno ukloniti koštice.

Nektarine – Sadrže beta karoten, kalij, vlakna i vitamin A. Dobre su za kosti, zube, kožu kao i probavni sistem psa.

Brekve i mango – Ukoliko se daje u malim količinama je sigurno voće za vašeg psa. Treba izbegavati ovo voće iz konzerve i naravno ukloniti koštice iz njega pre davanja psu.

Banane – Sadrže puno vitamina, vlakana i bakra koji su važni za zdrave nokte i zube psa, kao i opšti imunitet. Mnogi psi posebno uživaju u bananama ukoliko im se daju zamrznute, ali vole i sveže. Potrebno je obratiti pažnju na količinu, jer su banane vrlo kalorično voće.

Brusnice – Većina pasa ne voli ukus brusnica jer je dosta gorak, ali je i ovo voće zdravo za vašeg ljubimca ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Dinja – Dinja je izuzetno slatko voće, pa ga možete davati psu samo u malim količinama. Pritom je vrlo bitno da psu ne dajete ni koru ni koštice ovog voća.

Narandže – su jedan od retkih agruma koji se smatra sigurnim za pse.

Ananas – ima visok nivo šećera pa se takođe može davati samo u malim količinama. Nikako nemojte davati psu ananas iz konzerve, već samo svež jer sirup u kome konzerviran ananas stoji nije dobar za vašeg ljubimca.

Voće koje nije bezbedno po pse

Grožđe ili grožđice – ovo voće držite daleko od vašeg psa jer je vrlo otrovno za pse, može oštetiti njihove bubrege, takođe uzrokovati povraćanje, umor i dijareju. Ukoliko vaš pas slučajno pojede ovo voće, odmah kontaktirajte veterinara.

Trešnje i šljive – ovo voće je takođe poželjno izbegavati zbog rizičnih koštica koje su izuzetno otrovne za pse.

Avokado – sadrži toksin persin koji može biti izuzetno otrovan za psa kao i uzrokovati zatvor ili dijareju i povraćanje.

Agrumi – Grejp ili mala količina soka od limuna je bezbedna. Međutim veća količina ovog voća će prouzrokovati dijareju kod psa. Takođe, retko koji pas uživa u kiselom ukusu ovog voća.

Izvor: index.hr

Pročitajte još: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U RIU ODRŽAN KARNEVAL ZA PSE (FOTO)

KARNEVAL ZA PSE - Tradicionalne parade kao i ulične zabave koje se u uobičajnim okolnostima održavaju u Rio De Ženeiru oko Sambadroma su otkazane...

DOMAĆE MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU?

MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU - Nedavno je u Francuskoj sprovedena studija o sezonskom unosu hrane kod mačaka, što je do sada najveća...

ODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM – ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

PLANINARENJE SA PSOM - Ukoliko ste planinar, vaš četvoronožni drugar vam može biti idealno društvo za planinu. Psi obožavaju da budu na otvorenom, a...

MAČAK UGINUO NAKON ŠTO JE SPASIO DECU OD ZMIJE OTROVNICE

Domaći kratkodlaki mačak po imenu Artur se igrao u dvorištu porodične kuće sa dvoje dece svojih vlasnika kada je primetio zmiju kako se približava. Kako...

MERLIN – NAMRGOĐENI RAGDOL

Merlin je mačak rase ragdol koji je zahvaljujući svojim prodornim očima i večito namrgođenom izrazu lica postao internet senzacija. Merlin sa svojim vlasnicima živi u...

poslednji komentari