NaslovnaINFOVOĆE KOJE PSI MOGU, A KOJE NIKAKO NE BI SMELI DA JEDU

VOĆE KOJE PSI MOGU, A KOJE NIKAKO NE BI SMELI DA JEDU

PSI I VOĆE – Pre svega, trebalo bi uvek imati na umu da sa davanjem voća vašem ljubimcu ne treba preterivati. Voće, a i druge poslastice ne bi smele da pređu 10% ishrane vašeg psa. Mnogo voća zadrži prirodni zaslađivač ksilitol koji je bezbedan, ali samo ako se konzumira u umerenim količinama.

Voće koje smete dati psu

Jagode – Jagode pomažu u osnaživanju imuniteta psa, podižu nivo energije i osiguravaju ispravan rad organizma zbog visokog udela vitamina C, mangana i kalija. Smatraju se najsigurnijim izborom voća za vašeg ljubimca i većina pasa voli da ih jede. Takođe, jagode u sebi sadrže enzim za koji se veruje da pomaže izbeljivanju psećih zuba.

Kupine – Kupine sadrže nizak nivo šećera i kalorija, a dobar su izvor vitamina K.

Borovnice – Borovnice su takođe dobar izbor jer sadrže vlakna, antioksidanse i veliku količinu vitamina C i K.

Maline – Maline sadrže dosta vlakana, ali su vrlo slatke pa sa količinom ne bi trebalo preterivati.

Jabuke – Jabuke su dobre za kosti, kožu, zube, creva i imunitet vašeg psa jer sadrže vitamine A i C, kao i kalcijum, fosfor i vlakna. Ono što je izuzetno bitno jeste dobro očistiti jabuku kao i ukloniti koštice iz nje pre nego što je date svom psu. Koštice sadrže cijanid koji nikako nije dobar za vašeg ljubimca.

Kruške – Kruške su takođe, zdrav i siguran izbor voća jer sadrže dosta bakra, vlakana i vitamina C i K. Pre davanja psu, takođe je obavezno ukloniti koštice.

Nektarine – Sadrže beta karoten, kalij, vlakna i vitamin A. Dobre su za kosti, zube, kožu kao i probavni sistem psa.

Brekve i mango – Ukoliko se daje u malim količinama je sigurno voće za vašeg psa. Treba izbegavati ovo voće iz konzerve i naravno ukloniti koštice iz njega pre davanja psu.

Banane – Sadrže puno vitamina, vlakana i bakra koji su važni za zdrave nokte i zube psa, kao i opšti imunitet. Mnogi psi posebno uživaju u bananama ukoliko im se daju zamrznute, ali vole i sveže. Potrebno je obratiti pažnju na količinu, jer su banane vrlo kalorično voće.

Brusnice – Većina pasa ne voli ukus brusnica jer je dosta gorak, ali je i ovo voće zdravo za vašeg ljubimca ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Dinja – Dinja je izuzetno slatko voće, pa ga možete davati psu samo u malim količinama. Pritom je vrlo bitno da psu ne dajete ni koru ni koštice ovog voća.

Narandže – su jedan od retkih agruma koji se smatra sigurnim za pse.

Ananas – ima visok nivo šećera pa se takođe može davati samo u malim količinama. Nikako nemojte davati psu ananas iz konzerve, već samo svež jer sirup u kome konzerviran ananas stoji nije dobar za vašeg ljubimca.

Voće koje nije bezbedno po pse

Grožđe ili grožđice – ovo voće držite daleko od vašeg psa jer je vrlo otrovno za pse, može oštetiti njihove bubrege, takođe uzrokovati povraćanje, umor i dijareju. Ukoliko vaš pas slučajno pojede ovo voće, odmah kontaktirajte veterinara.

Trešnje i šljive – ovo voće je takođe poželjno izbegavati zbog rizičnih koštica koje su izuzetno otrovne za pse.

Avokado – sadrži toksin persin koji može biti izuzetno otrovan za psa kao i uzrokovati zatvor ili dijareju i povraćanje.

Agrumi – Grejp ili mala količina soka od limuna je bezbedna. Međutim veća količina ovog voća će prouzrokovati dijareju kod psa. Takođe, retko koji pas uživa u kiselom ukusu ovog voća.

Izvor: index.hr

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari