Home INFO ZDRAVLJE I PERJE PAPAGAJA

ZDRAVLJE I PERJE PAPAGAJA

ZDRAVLJE I PERJE PAPAGAJA – U divljini su bolesni papagaji na meti predatora pa zbog toga papagaji kriju pojavu bolesti sve dok su u mogućnosti da to rade. Kada bolest uznapreduje, njihovo perje počne opadati, postaju letargičniji, nemaju snagu da stoje uspravno ili da polete. Sve ovo su znaci koji ukazuju da je ptica vrlo bolesna.

ZDRAVLJE I PERJE PAPAGAJA

Sa kućnim pticama je isto, i one kriju sve znake bolesti pa na vlasnicima ostaje dužnost da prve znake bolesti prepoznaju i reaguju na vreme kako ne bi ostali bez svog voljenog ljubimca. Dve najbitnije stvari koje nam mogu dati uvid u zdravstveno stanje ptice su njihova težina i količina i kvalitet njihovog izmeta. Pored toga ukoliko primetite neobične promene na perju vašeg papagaja to može biti znak da nešto nije u redu sa njegovim zdravljem.

Perje vašeg papagaja bi trebalo biti sjajno i svetlo, trebalo bi biti zdravo i ptica bi trebalo da ih precizno pomera. Ukoliko to nije slučaj, to bi mogao biti znak bolesti. Takođe, ukoliko primetite da je perje vaše ptice prljavo, kruto i sve slabije to bi mogao biti znak da se obratite veterinaru.

Ukoliko primetite da vaša ptica ne brine dovoljno o svom perju, ili ukoliko primetite bilo šta od sledećih znakova trebalo bi da se konsultujete sa veterinarom.

Suvo i lomljivo perje – perje ne sme biti suvo i kruto. Ukoliko postoji problem vlage u kući to može dovesti do suvog perja kao i do pucanja kože i raznih infekcija.

Nejasna boja perja – ukoliko ptica ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti i vitamina D3 perje može postati sivkaste boje. Preporučivo je da kavez vašeg papagaja držite na polu osunčanom mestu u kući kako bi dovoljno bio izložen suncu i dnevnoj svetlosti jer je vitamin D3 je vrlo važan za apsorbciju kalcijuma u ishrani. Ukoliko primetite crne fleke ili linije na perju ili drugu boju perja, najverovatnije se radi o neredovnoj ili neadekvatnoj ishrani i potrebno je da se konsultujete sa veterinarom u vezi sa tim.

Stresne trake – su trake obojenih delova ili strukturno oslabljenih linija koje se mogu videti da prolaze kroz perje. Kod mlađih ptica najčešći uzrok nastanku ovih traka je pojava temperature. Kod starijih ptica ovo može ukazati na veći problem poput emocionalnog stresa ili neadekvatne ishrane. Retko i antibiotici mogu uticati na pojavu ovih traka.

Oštećeno perje – ponekad oštećeno perje može biti rezultat pada ptice u kavezu. Ukoliko često nalazite oštećeno perje proverite noge vaše ptice i vidite da li postoje povrede ili bilo kakav pritisak koji joj otežava stajanje. Takođe, i noćni strah može biti uzrok oštećenja perja.

Tamno perje – najčešće ukazuje na višak masnoće u krvi. Uzrok ovome  je  najčešće siromašna ishrana. Tamno perje može ukazati na ozbiljniji problem u ishrani i neophodno je konsultovati veterinara.

Masna pera – ukoliko primetite da su vašoj ptici pera previše masna, skoro uvek je problem sa jetrom u pitanju. Ukoliko reagujete odmah i konsultujete veterinara, povećaćete šanse vašoj ptici da preživi jer se jetra ne popravlja tako lako.

Mitranje (linjanje) – menjanje perja je prirodni proces kod ptica. Ukoliko primetite nova i zdrava pera to bi značilo da je vaša ptica prevazišla probleme sa perjem i zdravljem ukoliko ih je imala. Mitranje može biti duži proces, zato redovno proveravajte vašu pticu kako bi ste primetili sve moguće probleme.

Izvor: papagaji.net

Pročitajte još: INFO

Previous articleRODILA SE BEBA DŽINOVSKE PANDE
Next articleDEVON REKS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PSI IZLOŽENIJI ALERGIJAMA JER SU IH LJUDI RAZMAZILI?

Najnovija istraživanja imunog sistema pasa i alergija koje se sve češće javljaju dolazi do zabrinjavajućih činjenica da su "razmaženi" psi skloniji alergijama. Naime, istraživanje u...

KOMONDOR

Naziv rase: Komondor Originalni naziv rase: KOMONDOR AKC lista najpopularnijih pasa: 173 Klasifikacija FCI: Grupa 1 - Pastirski psi i psi terači stoke ...

IAKO JE BILA BOLESNA NIJE HTELA DA BUDE SPAŠENA BEZ DRUGARA (VIDEO)

Elsa je zbog infekcije grinja skoro potpuno ostala bez dlake na svom telu, a pored toga imala je i infekciju očiju. Zajedno sa drugom...

VESELO I UMILJATO MAČE HITNO TRAŽI DOM

MAČE TRAŽI DOM - Juče nam je stigla poruka o udomljavanju mačeta pronađenog na ulici, ceo tekst i fotografije mačeta možete pogledati u nastavku: Pre...

RAVNODLAKI RETRIVER

Naziv rase: Ravnodlaki retriver Originalni naziv rase: FLAT-COATED RETRIEVER AKC lista najpopularnijih pasa: 91 Klasifikacija FCI: Grupa 8 - Retriveri, cunjavci i psi...

poslednji komentari