NaslovnaMAČKEDEVON REKS

DEVON REKS

  • Naziv rase: Devon Reks
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 13-15 godina

Devon reks je engleska rasa mačaka, prepoznatljiva po svojim velikim ušima i mekanom talasastom krznu. Izuzetno privržen kućni ljubimac, dobar izbor za porodice sa decom. Ima vrlo nežan i tih mjauk.

POREKLO

Devon reks je mačka nastala prirodnom mutacijom, ne ciljanim ukrštanjem. Prvo mače ove rase rodilo se 1959. godine u oblasti Devon u Engleskoj po kojoj i nosi ime. Roditelji ovog mačeta su bili domaće mačke, s tim što je otac bio lutalica kovrdžave dlake. Standard za ovu rasu propisan je 1967. godine, i te godine je rasa zvanično i priznata. Na teritoriju Severne Amerike je rasa stigla 1968. i odatle se dalje proširila na ostatak sveta.

IZGLED

Telo devon reksa je čvrsto, mišićavo ali i vitko u isto vreme. U pitanju je mačka srednje veličine, sa širokim prsima i vitkim vratom. Glava je oblika kratkog klina sa izraženim jagodičnim kostima. Nos i njuška su kratki sa jakom bradom, brkovi i obrve su kovrdžavi i srednje dužine. Ono po čemu je ova maca prepoznatljiva su njene neobično velike uši koje su široke u osnovi, a sužavaju se prema vrhu. Oči su krupne, ovalnog oblika i blago ukošene ka spoljnoj ivici uha. Uvek su sjajne i u jasnim bojama. Noge su duge i tanke, dok su zadnje noge vrlo naglašene sa malim i ovalnim šapama. Rep je tanak, dug, sužava se prema vrhu i obrastao je kratkom dlakom. Krzno je izuzetno nežno, kratko i kovrdžavo. Priznate su sve boje ove mace.

Pročitajte i: SELKIRK REKS

NARAV

Devon reks je veoma aktivna i energična mačka. Važi za vrlo inteligentnu, veoma brzo uči razne trikove i uživa u igranju sa svojim vlasnikom. Druželjubiva je, privržena i obožava maženje kao i sedenje u krilu svog vlasnika. Voli da se sakriva po skrivenim mestima, kao i da skače na visoka mesta. Nemojte se začuditi ukoliko vašu macu pronađete sakrivenu ispod omiljenog ćebeta ili na vrhu najvišeg ormana. Više joj odgovara društvo ljudi, nego drugih životinja. Vole decu i vrlo su „pričljive“, ali nemaju glasan već vrlo nežan mjauk.

ZDRAVLJE I NEGA

Krzno devon reksa se lako održava uz redovno češljanje, ali je njihovim ušima neophodno posvetiti malo više pažnje i čistiti ih minimum jednom nedeljno kako bi se sprečile moguće infekcije. Vrlo malo se linjaju pa se mrtva dlaka dosta jednostavno uklanja. Devon reks su izuzetno osetljive na hladnoću, prostorije u kojima borave je potrebno dobro zagrejati tokom zime. Tokom izuzetno hladnih  dana preporuka je obući vašoj maci duksić ili džemerić kako bi imala još dodatni sloj zaštite od hladnoće. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu imati problema sa kolenima i displazijom kuka. Takođe, mogu biti sklone gojaznosti.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari