Home INFO BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - PANTLJIČARA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – PANTLJIČARA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Pantljičara

Pantljičara kao i ostali crevni paraziti spadaju u česte probleme kod zdravlja kako pasa tako i mačaka mada se kod mačaka ređe pojavljuju . Posledice prisustva ovog trakastog crva mogu  biti od blagih pa do ozbiljnih kliničkih stanja.  Stanje se pogoršava kako se broj parazita povećava i ako se na vreme ne uoči problem dolazi do sve lošijeg stanja. Problem je što se može desiti da u početnom stadijumu infekcije životinja ne pokazuje nikakve simptome ali su svakako izvor zaraze obzirom da su domaćini i samim tim i prenosioci ovog parazita.

Kako primetiti da je mačka zaražena?

Pored standarnih znakova za uzbunu kao što su klasični stomačni problemi sa intezivnim prolivom i povraćanjem praćenim nadimanjem stomaka siguran znak je prisustvo parazita u izmetu. Najčešće se može uočiti prisustvo jaja ovog crva koje je slično zrnu pirinča kao i samog parazita.

Mačka može biti slaba, bez apetita. Prateće posledice su i gubljenje telesne mase i groznica (suva njuška) kao i pojava krvi u izmetu.

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – SALMONELA

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

Lečenje se najčešće nakon analize stolice i eventualno i analize krvi vrši sredstvima protiv parazita širokog spektra koje možete pronaći u većini prodavnica za kućne ljubimce.

Preventiva

Redovna dehelmintizacija odnosno terapija protiv crevnih parazita kao i kontrolni pregledi izmeta su najbolja zaštita za vašeg ljubimca.

Redovno perite ruke i vodite računa o opštoj higijeni ljubimca i prostora u kom boravi. Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite nakon čega detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAJBOLJE RASE ZA AKTIVNE LJUDE

RASE ZA AKTIVNE LJUDE - Prilikom odabira kućnog ljubimca potrebno je povesti računa o mnogim stvarima. Jedna od njih je i to koliko aktivnog...

NOVI ZAKON PROTIV OKRUTNOSTI PREMA ŽIVOTINJAMA

ZAKON PROTIV OKRUTNOSTI - Brazilski predsednik, Žair Bolsonar je nedavno doneo Zakon protiv okrutnosti prema životinjama na čije potpisivanje je došao zajedno sa svojim...

PAS KOJI UŽIVA U IGRANJU KOŠARKE I VOŽNJI SKUTEROM

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila priča o Endruju i njegovom ogromnom čupavom četvoronožnom drugaru Bendžiju koji zajedno uživaju u raznoraznim aktivnostima poput igranja...

KAD KUPOVINA MAČKE KRENE PO ZLU

Jedan neverovatan slučaj se dogodio u Francuskoj, kada je kupovina čuvene Savana mačke krenula po zlu. Par koji živi u Francuskoj je preko oglasa...

RASE PASA KOJE SE ODLIČNO SLAŽU SA MAČKAMA

Ukoliko ste vlasnik mačke, a razmišljate o nabavci i psa kao kućnog ljubimca imajte na umu da se ne slažu baš najbolje sve rase...

poslednji komentari