Home INFO BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - PANTLJIČARA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – PANTLJIČARA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Pantljičara

Pantljičara kao i ostali crevni paraziti spadaju u česte probleme kod zdravlja kako pasa tako i mačaka mada se kod mačaka ređe pojavljuju . Posledice prisustva ovog trakastog crva mogu  biti od blagih pa do ozbiljnih kliničkih stanja.  Stanje se pogoršava kako se broj parazita povećava i ako se na vreme ne uoči problem dolazi do sve lošijeg stanja. Problem je što se može desiti da u početnom stadijumu infekcije životinja ne pokazuje nikakve simptome ali su svakako izvor zaraze obzirom da su domaćini i samim tim i prenosioci ovog parazita.

Kako primetiti da je mačka zaražena?

Pored standarnih znakova za uzbunu kao što su klasični stomačni problemi sa intezivnim prolivom i povraćanjem praćenim nadimanjem stomaka siguran znak je prisustvo parazita u izmetu. Najčešće se može uočiti prisustvo jaja ovog crva koje je slično zrnu pirinča kao i samog parazita.

Mačka može biti slaba, bez apetita. Prateće posledice su i gubljenje telesne mase i groznica (suva njuška) kao i pojava krvi u izmetu.

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – SALMONELA

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

Lečenje se najčešće nakon analize stolice i eventualno i analize krvi vrši sredstvima protiv parazita širokog spektra koje možete pronaći u većini prodavnica za kućne ljubimce.

Preventiva

Redovna dehelmintizacija odnosno terapija protiv crevnih parazita kao i kontrolni pregledi izmeta su najbolja zaštita za vašeg ljubimca.

Redovno perite ruke i vodite računa o opštoj higijeni ljubimca i prostora u kom boravi. Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite nakon čega detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U RIU ODRŽAN KARNEVAL ZA PSE (FOTO)

KARNEVAL ZA PSE - Tradicionalne parade kao i ulične zabave koje se u uobičajnim okolnostima održavaju u Rio De Ženeiru oko Sambadroma su otkazane...

DOMAĆE MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU?

MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU - Nedavno je u Francuskoj sprovedena studija o sezonskom unosu hrane kod mačaka, što je do sada najveća...

ODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM – ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

PLANINARENJE SA PSOM - Ukoliko ste planinar, vaš četvoronožni drugar vam može biti idealno društvo za planinu. Psi obožavaju da budu na otvorenom, a...

MAČAK UGINUO NAKON ŠTO JE SPASIO DECU OD ZMIJE OTROVNICE

Domaći kratkodlaki mačak po imenu Artur se igrao u dvorištu porodične kuće sa dvoje dece svojih vlasnika kada je primetio zmiju kako se približava. Kako...

MERLIN – NAMRGOĐENI RAGDOL

Merlin je mačak rase ragdol koji je zahvaljujući svojim prodornim očima i večito namrgođenom izrazu lica postao internet senzacija. Merlin sa svojim vlasnicima živi u...

poslednji komentari