NaslovnaINFOVLASNICI MAČAKA OBJAŠNJAVAJU NJIHOVO PONAŠANJE

VLASNICI MAČAKA OBJAŠNJAVAJU NJIHOVO PONAŠANJE

Godinama unazad neki u šali, a neki misleći ozbiljno pričaju kako su mačke, da kažemo zloćkaste, a psi dobri. Ovakva zabluda verovatno potiče od ljubitelja pasa koji mnoga ponašanja kod mačaka posmatraju na pogrešan način, odnosno posmatraju mačkin govor tela kao da je pas u pitanju.

Izdvojili smo nekoliko primera mačijeg ponašanja koje ljubitelji pasa ili novi vlasnici mačaka najčešće pogrešno tumače prema mišljenju iskusnih vlasnika mačaka:

Valjanje na leđima i pokazivanje stomaka – „napad“ kada je dodirnete

Ovo ne znači: Mazi me po stomaku, hahahah ne šalila sam se. Zapravo znači: Ja sam razigrana maca, ako kreneš da me dodirneš misliću da se igramo borbe i pokušaću da te zgrabim za ruku ili da te gricnem

Lenjo pokazivanje stomaka – ponovo „napad“ na pokušaj dodira

Ovo ne znači: Šalila sam se i ponovo sam te prevarila. Zapravo znači: Pokazujem ti svoj stomak jer ti verujem. Molim te nemoj da strušiš to poverenje tako što ćeš naglo ući u moj lični prostor. Možda ću prihvatiti češkašnje ako nisam goliciljiva i ukoliko te dobro poznajem.

Naglo trzanje ili skok u toku maženja

Ovo ne znači: Naprasno sam rešila da mi se ne dopadaš. Zapravo znači: Maziš me na način koji mi ne prija, pokušaj da se skoncentrišeš na maženje recimo samo moje glave i ramena umesto maženja cele dužine leđa idući put.

Nalazi se u istoj prostoriji, ali ne pokušava nikakvu interakciju

Ovo ne znači: Ignorišem te. Zapravo znači: Uživam u tvom društvu, volim da provodimo vreme zajedno, ali ti u isto vreme ostavljam dovoljno ličnog prostora.

Grebanje ruke kada pokušate da je pomazite

Ovo ne znači: Mrzim te. Zapravo znači: Način na koji mi prilaziš me plaši. Pokušaj da priđeš mirnije, kao i da pričaš umerenijim tonom i održavaš kontakt očima sa mnom pre nego što idući put pokušaš.

Sedenje i zurenje u vas

Ovo ne znači: Planiram tvoju propast i ostale zle stvari. Zapravo znači: Meni je interesantno da posmatram ljude, a moje oči su prirodno dugo vlažne pa nemam potrebu toliko često da trepćem.

Zurenje u vas i sporo treptanje

Ovo ne znači: Uobražena sam i mislim da sam pametnija. Zapravo znači: Sviđaš mi se, ali ne moram da ti se unesem u lice kako bi ti to pokazala. Ovo se takođe može tumačiti i kao slanje poljubaca.

Kada sedi ili spava okrenuta leđima

Ovo ne znači: Ignorišem te. Zapravo znači: Imam poverenja u tebe da mi čuvaš leđa i smem da zaspim u tvojoj blizini bez straha.

Naravno ništa od ovoga nije naučno dokazano, u pitanju su samo tumačenja iskusnih vlasnika mačaka. Ono što je takođe specifično za mačke i njihov govor tela jeste da će pokušati da vas oponašaju ukoliko joj se dopadate. Primera radi, ukoliko gledate tv i mačka dođe i zauzme pozu kao da i ona gleda tv velike su šanse da joj se dopadate. Tako se ponašaju i jedna prema drugoj, upravo iz tog razloga ćete često videti dve cica mace koje žive u istom domu da leže ili sede u identičnoj pozi.

Pročitajte jošINFO 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari