Home INFO VLASNICI MAČAKA OBJAŠNJAVAJU NJIHOVO PONAŠANJE

VLASNICI MAČAKA OBJAŠNJAVAJU NJIHOVO PONAŠANJE

Godinama unazad neki u šali, a neki misleći ozbiljno pričaju kako su mačke, da kažemo zloćkaste, a psi dobri. Ovakva zabluda verovatno potiče od ljubitelja pasa koji mnoga ponašanja kod mačaka posmatraju na pogrešan način, odnosno posmatraju mačkin govor tela kao da je pas u pitanju.

Izdvojili smo nekoliko primera mačijeg ponašanja koje ljubitelji pasa ili novi vlasnici mačaka najčešće pogrešno tumače prema mišljenju iskusnih vlasnika mačaka:

Valjanje na leđima i pokazivanje stomaka – „napad“ kada je dodirnete

Ovo ne znači: Mazi me po stomaku, hahahah ne šalila sam se. Zapravo znači: Ja sam razigrana maca, ako kreneš da me dodirneš misliću da se igramo borbe i pokušaću da te zgrabim za ruku ili da te gricnem

Lenjo pokazivanje stomaka – ponovo „napad“ na pokušaj dodira

Ovo ne znači: Šalila sam se i ponovo sam te prevarila. Zapravo znači: Pokazujem ti svoj stomak jer ti verujem. Molim te nemoj da strušiš to poverenje tako što ćeš naglo ući u moj lični prostor. Možda ću prihvatiti češkašnje ako nisam goliciljiva i ukoliko te dobro poznajem.

Naglo trzanje ili skok u toku maženja

Ovo ne znači: Naprasno sam rešila da mi se ne dopadaš. Zapravo znači: Maziš me na način koji mi ne prija, pokušaj da se skoncentrišeš na maženje recimo samo moje glave i ramena umesto maženja cele dužine leđa idući put.

Nalazi se u istoj prostoriji, ali ne pokušava nikakvu interakciju

Ovo ne znači: Ignorišem te. Zapravo znači: Uživam u tvom društvu, volim da provodimo vreme zajedno, ali ti u isto vreme ostavljam dovoljno ličnog prostora.

Grebanje ruke kada pokušate da je pomazite

Ovo ne znači: Mrzim te. Zapravo znači: Način na koji mi prilaziš me plaši. Pokušaj da priđeš mirnije, kao i da pričaš umerenijim tonom i održavaš kontakt očima sa mnom pre nego što idući put pokušaš.

Sedenje i zurenje u vas

Ovo ne znači: Planiram tvoju propast i ostale zle stvari. Zapravo znači: Meni je interesantno da posmatram ljude, a moje oči su prirodno dugo vlažne pa nemam potrebu toliko često da trepćem.

Zurenje u vas i sporo treptanje

Ovo ne znači: Uobražena sam i mislim da sam pametnija. Zapravo znači: Sviđaš mi se, ali ne moram da ti se unesem u lice kako bi ti to pokazala. Ovo se takođe može tumačiti i kao slanje poljubaca.

Kada sedi ili spava okrenuta leđima

Ovo ne znači: Ignorišem te. Zapravo znači: Imam poverenja u tebe da mi čuvaš leđa i smem da zaspim u tvojoj blizini bez straha.

Naravno ništa od ovoga nije naučno dokazano, u pitanju su samo tumačenja iskusnih vlasnika mačaka. Ono što je takođe specifično za mačke i njihov govor tela jeste da će pokušati da vas oponašaju ukoliko joj se dopadate. Primera radi, ukoliko gledate tv i mačka dođe i zauzme pozu kao da i ona gleda tv velike su šanse da joj se dopadate. Tako se ponašaju i jedna prema drugoj, upravo iz tog razloga ćete često videti dve cica mace koje žive u istom domu da leže ili sede u identičnoj pozi.

Pročitajte jošINFO 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PAR KOJI JE DO SADA SPASIO 12.000 PASA

Ron i Dani su par iz Remberta u Južnoj Karolini koji od 2005. godine spašava pse iz prihvatilišta i sa ulica. Prema njima, do...

KAKO JE SOVA ZAVRŠILA U JELCI ISPRED ROKEFELER CENTRA?

Prilikom postavljanja novogodišnje dekoracije i jelki, ispred Rokefeler centra u Njujorku radnici su otkrili malenu sovu skrivenu u krošnji jedne od jelki. Sova je...

KAKO POMOĆI PSIMA I MAČKAMA U HLADNIM DANIMA?

PSI I MAČKE U HLADNIM DANIMA - Pravo zimsko vreme je već neko vreme i kod nas, sa niskim temperaturama koje se spuštaju do...

GOLUB PRODAT ZA NEVEROVATNIH 1,6 MILIONA EVRA

Belgijski sportski golub, tačnije ženka sportskog goluba po imenu New Kim prodata je za neverovatnu sumu od 1,6 miliona eura na aukciji belgijske aukcijske...

PREMINUO PAS PRINCA VILIJAMA I KEJT MIDLTON

Jedna tužna vest stiže iz kraljevske porodice, njihov porodični pas Lupo je pre par dana preminuo. Tokom prethodnog vikenda, vojvoda i vojvotkinja od Kejmbridža su...

poslednji komentari