NaslovnaMAČKETURSKA VAN MAČKA

TURSKA VAN MAČKA

  • Naziv rase: Turska van mačka
  • Poreklo: Turska
  • Veličina: Velika mačka
  • Prosečan životni vek: 9-15 godina

Turska van mačka ili plivajuća mačka kako je poznatija, vodi poreklo iz oblasti oko jezera Van. Obožava vodu i plivanje, dobro se slaže sa drugim ljubimcima. Ponašanjem pomalo podseća više na psa nego na mačku.

POREKLO

Turska van mačka je izuzetno stara rasa, pojedini izvori tvrde da je postojala još pre nove ere. Potiče iz istočne Turske, iz oblasti oko jezera Van po kojem je i dobila ime. Kao rasa je zvanično priznata od strane Internacionalne felinološke asocijacije 1969. godine, a predstavljena je na izložbi tek nakon 1983. godine. Na teritoriji SAD je postala poznata 1982. godine. Van mačka se ubraja u izuzetno retke rase, čak i u rodnoj Turskoj gde se smatra nacionalnim blagom.

turska-van-mačka-rase-mačaka
foto: Pixabay

IZGLED

Van mačka je vrlo snažna, krupna i duga mačka, građena je za plivanje. Poseduje široke grudi kao i mišićav vrat. Noge su kod ove mace srednje dužine sa okruglim šapama i čupercima između prstiju. Glava je blago trouglasta, sa srednje dugim i ravnim nosem i snažnom bradom. Uši su ovalne, sa blago zaobljenim vrhovima, srednje veličine sa rozikastim unutrašnjim pramenovima dlake. Oči su velike, blago iskošene i mogu biti samo u boji ćilibara ili plave. Kao i kod turske angora mačke na koju dosta podseća, i kod ove rase se može dogoditi da ima jedno oko u jednoj, a drugo oko u drugoj boji. Dlaka je glatka, meka i poluduga. Bele je boje sa flekom u boji na glavi i repom koji mora biti u istoj boji kao i fleka na glavi. Priznate boje fleke su crna, plava, crvena i krem.

NARAV

Van mačka je inteligentna, nežna i izuzetno privržena ljudima. U isto vreme je dosta samostalna i zadržala je neke divlje crte, potrebno je vreme da bi se steklo njeno poverenje. Nije od mačaka koje preterano vole da provode vreme sedeći u krilu vlasnika, po svom ponašanju podseća pomalo na psa jer obožava da se igra donoseći lopticu ili bilo koji predmet koji joj bacite. Vrlo je inteligentna, brzo uči, bez problema će otvarati vrata, ormane ili puštati vodu sa slavine. Dobro se slaže sa drugim životinjama i obožava vodu i plivanje.

ZDRAVLJE I NEGA

Krzno joj nije zahtevno za održavanje, dovoljno ga je četkati jednom nedeljno osim u sezoni linjanja kada je to potrebno činiti svakodnevno. Ova mačka važi za izuzetno zdravu, bez poznatih genetskih oboljenja, ali potrebno joj je obezbediti dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti jer je sklona gojenju.

Statistika


* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 5/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 3/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari