NaslovnaOSTALI KUĆNI LJUBIMCIHRČAK KAO KUĆNI LJUBIMAC

HRČAK KAO KUĆNI LJUBIMAC

Poslednjih godina hrčak je postao vrlo popularan kućni ljubimac. Za njega se najčešće opredeljuju ljudi koji nemaju uslova ili vremena da vode računa o većem ljubimcu poput psa ili mačke.

Ako ste se opredelili za hrčka kao ljubimca imajte na umu da on izuzetno teško može živeti u zajednici sa nekom drugom životinjom. Preveliki je rizik da bi on mogao postati mala užina drugom ljubimcu. U pitanju je umiljat i inteligentan simpatičan mišić pa ne treba da brinete ukoliko mislite da ćete imati problema sa njegovim pripitomljavanjem.

Dom i hrana

Pre nego što kupite hrčka, potrebno je obezbediti mu adekvatan prostor u kome će on provoditi svoje vreme. Potrebno je nabaviti terarijum ili kavez koji je namenjen upravo za hrčka. Ukoliko niste sigurni za veličinu i vrstu, uvek je najbolje da se konsultujete sa veterinarom ili osobljem u pet shopu. Pre svega, bitno je da njegov dom bude dovoljno veliki kako bi hrčak u njemu imao dovoljno slobode kretanja kao i da bude dobro osiguran kako vam vaš ljubimac ne bi pobegao.

Njegov dom bi trebalo da sadrži neke obavezne stvari kao što su kućica, posuda za hranu i kolut u kome se može igrati i trčkarati jer im je to omiljena zabava. Takođe, pod je potrebno prekriti piljevinom kako bi mu bilo toplije i prijatnije. Preporučivo je da „nameštaj“ i delovi kaveza ne budu od drveta, već od nekog drugog materijala jer će ga u suprotnom uništiti grickanjem.

Kada je hrana u pitanju, hrčak voli da jede semenke svih vrsta, ali takođe i korenasto povrće. Takođe, voli da jede voće poput jabuke ili banane koje mu se može davati u manjoj količini. Ono što mu nipošto ne smete davati jeste ljudska hrana i šećer jer bi to moglo imati ozbiljne posledice po njegovo zdravlje. Takođe, obezbedite vašem hrčku pristup uvek svežoj vodi. Prosečan hrčak pojede u proseku 20 grama hrane, takoreći jednu supenu kašiku.

hrčak
foto: Pixabay

Ponašanje

Hrčak će u početku, kada ga tek dovedete u svoj dom biti povučen i stidljiv. Pažljivo će istraživati svoju okolinu, a kasnije kada se „odomaći“ će se sa zadovoljstvom zavlačiti po najneverovatnijim mestima poput ormana ili kreveta. Zbog toga bi bilo potrebno da ga kvalitetno dresirate. Ukoliko uspete u tome, on će se odazvati na pomen svog imena i pre nego što ga do kraja izgovorite gde god se nalazio u tom trenutku. Kada hrčka puštate van kaveza, obavezno zatvorite sve prozore i vrata kako ne bi pobegao. Takođe, trebalo bi imati na umu da je hrčak aktivan tokom noći, a prava spavalica tokom dana. Kada je njegovo vreme spavanja, nemojte ga buditi kako bi se poigrali sa njim jer bi to moglo loše uticati na njegov bioritam i zdravlje.

hrčak
foto: Pixabay

Bitno je napomenuti da ne bi trebalo da kupujete hrčka starijeg od dva meseca. U slučaju da kupite mužjaka i ženku možete svaka dva meseca očekivati prinovu. Takođe, moramo na kraju napomenuti da nažalost hrčak ima vrlo kratak životni vek – samo dve godine.

Pročitajte još: OSTALI KUĆNI LJUBIMCI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari