NaslovnaRase pasaENTLEBUŠKI PASTIRSKI PAS

ENTLEBUŠKI PASTIRSKI PAS

  • Naziv rase: Entlebuški pastirski pas
  • Originalni naziv rase: ENTLEBUCHER SENNENHUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 157
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Švajcarska 
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12 -15 godina

Entlebuški pastirski pas je švajcarska rasa pasa. Odličan pastirski pas kao i čuvar. Može živeti u stanu, voli da je okružen svojom ljudskom porodicom. Prema deci je nežan i strpljiv, obožava vodu i plivanje.

POREKLO

Prvi pisani izvori o ovom psu datiraju iz 1889. godine. Ovaj pas vodi poreklo iz Entelbuha, doline u oblasti kantona Lucerna i Berna po kojoj je i dobio ime. Entelbuher je najmanji od četiri vrste švajcarskih planinskih pasa, a 1913. godine je prvi put predstavljen na izložbi u Lagantalu. Prvi standard rase je nastao 1927. godine, a Švajcarski klub za entelbuške pastirske pse postoji od 1926. godine.

Entlebuški-pastirski-pas-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Entlebuški pastirski pas je srednje veliki, niži pas skladnog i jakog tela. Vrlo je okretan pas u pitanju, sa dužinom tela većom u odnosu na visinu. Poseduje pljosnat gornji deo lobanje sa umereno izraženim stopom. Donji deo ušiju je zaobljen, a izraz lica prijatan. Rep je vrlo kratak, skoro nepostojeći pa za ovog psa možemo reći da je prirodno „bezrepa“ rasa. Dlaka je kratka, tvrda i jaka i javlja se u crnoj boji sa smeđim i belim oznakama. Prosečna visina je ispod 50 cm, a težina između 25 i 30 kg.

NARAV

Entelbuher je pre svega odličan pastirski pas i čuvar. Pored toga, odličan je porodični pas koji je vrlo oprezan, ali  nikada nije agresivan. U svakom trenutku je spreman da brani svog vlasnika, a pogotovo decu sa kojom je neverovatno nežan i strpljiv. Dobro se slaže sa drugim psima, sve do kasne starosti je dosta razigran. Može biti poprilično glasan, što nekim vlasnicima može predstavljati problem. Voli biti okružen svojom ljudskom porodicom, nije težak za dresuru jer poseduje veliku sposobnost učenja.

ZDRAVLJE I NEGA

Kao rasa su vrlo prilagodljivi, mogu živeti i u stanu i u kući. Potrebna im je svakodnevna fizička aktivnost poput trčanja, duže šetnje ili plivanja koje obožavaju. Dlaka im nije zahtevna za negu, dovoljno im je povremeno četkanje kao i trimovanje dlake kada je to potrebno. Važe za zdravu i otpornu rasu, ali mogu imati problema sa displazijom kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari