NaslovnaINFOPATULJASTI KUNIĆI - KAKVI SU KAO KUĆNI LJUBIMCI?

PATULJASTI KUNIĆI – KAKVI SU KAO KUĆNI LJUBIMCI?

Patuljasti kunići su sve rase kunića čije odrasle jedinke ne prelaze težinu od 2 kilograma, a najpoznatija rasa među njima je holandski patuljasti kunić.

Zbog toga što su maleni gaje se i kao kućni ljubimci, ali neke stvari morate znati pre nego što se odlučite da vam patuljastu kunić bude ljubimac.

Kunići su veoma razigrani i društveni i mogu biti slobodni u kući, mada se većinom drže u kavezu. Ipak, kavez mora biti makar 120×60 cm. Na dno treba staviti piljevinu ili slamu i to treba redovno menjati, jer dno kaveza ne bi trebalo da bude mokro.

Inače vole da glođu i grizu… sve! Potrebno je posebno obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke jer mogu napraviti problem i sebi i drugima. Kako mu ne bi bilo dosadno, savetuje se da kavez ili njegovo boravište napunite igračkama. Treba ih maziti i od malena držati u rukama ili u krilu i ne treba ih dizati za uši ili za kožu iza vrata.

patuljasti-kunć-zec

Što se hrane tiče, seno mogu jesti u velikim količinama, ali njihova ishrana treba biti bogata svežim biljkama i povrćem. Vole šargarepe, brokoli, kelj, blitvu, detelinu, maslačak, peršun, semenke.. Ukoliko ih imate od kako su mali, svaku novu biljku treba uvoditi pojedinačno. Treba obratiti pažnju da neke namirnice treba izbegavati: cvekla, kupus, hleb, spanać, paradajz, krompir, čokolada.. Sveža voda je neophodna tako da je držite vrlo blizu njima i menjajte je redovno.

Kuniće morate redovno četkati jer se linjaju na svaka tri mseca. Vole puno da se kreću, živahni su i razigrani i imaju nagon za društvom. Sa drugim ljubimcima se lepo slažu, a agresivnost se može pojaviti ukoliko nisu kastrirani u odnosu sa drugim kunićima ili sa morskim prasetom.

patuljasti-kunć-zec

izvor: farmia.rs, moj.pet-centar.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari