NaslovnaPSIAMERIČKI KOKER ŠPANIJEL

AMERIČKI KOKER ŠPANIJEL

  • Naziv rase: Američki koker španijel
  • Originalni naziv rase: AMERICAN COCKER SPANIEL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 30
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-14 godina

Američki koker španijel je pas predivne dlake i srednjeg rasta, odličan za život u gradskoj sredini kao i za porodice sa decom. Na njegovu popularnost je dosta uticao crtani film „Maza i Lunja“ u kome se pojavljuje.

POREKLO

Američki koker španijel prema nekim izvorima vodi poreklo od engleskog kokera, ali prema drugim izvorima predpostavlja se da su manji španijeli pareni sa engleskim kokerima u SAD. Prvi kokeri su 1620. godine stigli na teritoriju Amerike na brodu Mejflauer. Tokom 19. veka američki koker je bio vrlo popularan kao lovački pas na prepelice i šljuke. Oko 1945. godine su američki i engleski koker razdvojeni i postali priznati kao posebne rase sa svojim posebnim standardima. U današnje vreme američki koker je vrlo popularan kao kućni ljubimac, i nešto ređe kao radni pas. Na popularnost ove rase je dosta uticao Volt Diznijev crtani film „Maza i Lunja“ u kome se pojavljuje upravo pas ove rase.

američki-koker-španijel-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Američki koker je pas srednjeg rasta i vrlo kompaktne građe. Ima zaobljenu glavu sa obešenim, dugim ušima. Oči su nežnog izgleda, uvek tamne boje i okrugle. Njuška je široka i duboka. Nos je dovoljno veliki i dobro razvijen. Zubi su snažni, a zubalo je makazasto. Vrat je dovoljno dug i mišićav, grudni koš je dubok sa dobro zaobljenim rebrima. Leđa su snažna i postepeno padaju. Rep je usađen i nošen u nivou gornje linije leđa. Poseduje divnu svilenu dlaku koja je srednje duga i može se javiti u potpuno crnoj, ili crnoj i žutosmeđoj, crnoj sa paležom ili u kombinaciji više boja. Idealna visina za odraslog mužjaka iznosi 38 cm, a za odraslu ženku 35,5 cm.

za rase pasa

NARAV

Američki koker veoma voli ljude, nežan je sa decom i odlično se slaže sa drugim kućnim ljubimcima. Odličan je lovac na sitnu divljač, ali se češće drži kao kućni ljubimac. Važe za inteligentnu rasu, brzo uče i vole da pokušavaju nove stvari i trikove. Takođe, uživaju u vodi i plivanju.  Za dresuru nisu teški, ali neophodno je dresuru  bazirati na pozitivnim metodama, nikako na kažnjavanju.

američki-koker-španijel-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Odličan pas za gradske sredine, jer mu veoma odgovara život u gradu uz svakodnevne šetnje u trajanju od minimalno sat vremena. Obožava vodu i plivanje, kao i svaku igru sa svojom ljudskom porodicom. Dlaka mu je malo zahtevnija za negu, dosta se linja pa zahteva svakodnevno četkanje kao i povremeno trimovanje dlake. Takođe, obavezno je redovno proveravanje ušiju kao i redovno pranje zuba kako bi se izbegle infekcije i problemi sa desnima. Od ozbiljnijih zdravstvenih problema, najčešće se mogu javiti katarakta, glaukom i iščašeće kolena.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari