AZAVAK

  • Naziv rase: Azavak
  • Originalni naziv rase: AZAWAKH
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Afrika
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Azavak je privržen i veran svojoj porodici, prema strancima nepoverljiv i ne voli da bude dodirnut od strane nepoznatih ljudi. Odličan čuvar i zaštinik svoje porodice. Idealan ljubimac za sportiste i odličan partner za trčanje.

POREKLO

Azavak je ime dobio po dolini Azavak u afričkoj pustinji Sahara iz koje i potiče. Koristio se pre svega kao lovački pas, karakterističnog mršavog i gipkog tela. Kao i ostali hrtovi sposoban da dostigne velike brzine pri trčanju i zbog toga je predstavljao odličnog lovca na gazele. Na teritoriju Francuske je nekoliko primeraka stiglo  1970. godine, a standard rase je postavljen 1982. godine.

IZGLED

Azavak je veoma visok i mišićav pas, izrazito dugih nogu i repa. Dlaka im je tanka i kratka i može se javiti u različitim bojama i nijansama:  boje peska, riđe boje, bele, crne, sive… Na stomaku se često dešava da uopšte nemaju dlaku. Prsa i vrh repa su im skoro uvek bele boje. Ovaj pas je visok, i dosta mršave građe poput ostalih hrtova sa vidljivim obrisima kostiju i mišića. Prosečna visina se kreće između 60 i 74 cm, a prosečna težina mužjaka  se kreće između 20 i 25 kg, a težina ženki je između 15 i 20 kg.

za rase pasa

NARAV

U pitanju je veoma živahan pas koji je izuzetno izdržljiv, snažan sa veoma izraženim lovačkim instinktom i izvrsnim vidom. Važi za odličnog čuvara, prema strancima je uvek nepoverljiv. Prema svom vlasniku i porodici je uvek nežan i prvržen. Ukoliko je pravilno socijalizovan, dobro će se snaći i sa porodicama sa decom. Ovaj pas obožava fizičke aktivnosti i trčanje, pa je zbog toga idealan ljubimac za ljude koji se bave sportom. Nije težak za dresuru, ali zahteva doslednog vlasnika.

ZDRAVLJE I NEGA

Važi za veoma aktivnu rasu i neophodan mu je vlasnik koji ga može pratiti u fizičkim aktivnostima kada je napolju. Može živeti i u stanu, ali je preporuka da se drži u kući sa pristupom dvorištu. Kada je u zatvorenom prostoru je dosta miran, i uživaće u izležavanju pored svog vlasnika. Dlaka mu nije zahtevna za negu, prosečno se linja, ali je neophodno povremeno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka. Koža mu je veoma osetljiva, vrućina mu ne smeta, ali loše podnosi niske temperature. Tokom zimskih meseci je neophodno obezbediti mu džemper ili neki dodatni sloj odeće kako bi se zaštitio od hladnoće. Nokte je potrebno skraćivati na svakih par nedelja. Od zdravstvenih problema mogu se javiti bolesti zglobova i kostiju. Takođe, mogu biti osetljivi na anestetike.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari