BASENJI

  • Naziv rase: Basenji
  • Originalni naziv rase: BASENJI
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 87
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa 
  • Poreklo: Afrika
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 13-14 godina

Basenji je jedna od starijih rasa, izuzetno elegantnog izgleda. Odličan čuvar i lovac, privržen i veoma zaštitnički nastrojen prema svojoj ljudskoj porodici. Retko laje, nije zahtevan za negu, jer o svojoj čistoći sam vodi brigu poput mačke.

POREKLO

Basenji je rasa koja je otkrivena od strane zapadnjačkih naroda u 19. veku u regiji Kongo, na teritoriji Afrike. Prema nekim izvorima veruje se da rasa nije nastala ciljanim ukrštanjem nekih rasa, već prirodnom selekcijom. Veruje se da je ovaj izuzetno tih pas potomak vukova koji su živeli na teritoriji Afrike, ali postoje brojni crteži koji prikazuju psa koji izgledom veoma podseća na ovog još iz perioda starog Egipta. U Africi je ovaj pas korišnjen za lov, najviše za hvatanje životinja u mrežu i upozoravanje lovaca na potencijalnu opasnosnost koja im preti. Bili su veoma cenjeni zbog svoje inteligencije i lovačkih sposobnosti. 1930-ih godina su uvezeni u Englesku i odatle kasnije u SAD. Američki klub Basenjija je osnovan 1942., a od strane AKC je zvanično priznat kao rasa 1943.

basenj-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Telo basenjija igleda veoma elegantno, sa lepo oblikovanom glavom, tankim šiljatim ušima i malim očima. Visina mužjaka se u proseku kreće od 41 do 43 cm, a ženki od 38 do 41 cm. Težina mužjaka se kreće od 10 do 12 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom od 9-11 kg. Ima kratko krzno koje se može javiti u boji kestena, crnoj boji, kombinaciji crne i kestenaste i tigrastoj (crne pruge na kestenastoj pozadini) sa belom bojom na grudima, stopalima i vrhu repa. Takođe može imati belog po nogama kao i belu ogrlicu oko vrata.

NARAV

Basenji je nežan, razigran, poslušan i željan da ugodi svojim vlasnicima, ali nije od pasa koji slepo slušaju komande. Dosta je nezavisan, visoko inteligentan, obožava da istražuje okolinu. Potrebna mu je rana socijalizacija i dresura. Prema ljudima nije agresivan, važi za dobrog čuvara, ali prema drugim psima i životinjama generalno može pokazati agresiju ukoliko nisu odrasli zajedno jer je ovo ipak lovački pas. Izrazito retko laje, oprezne je prirode i takođe je poznat što umesto lajanja ispušta zvuk koji više podseća na jodlovanje nego na klasičan lavež.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Basenji je poznat po tome što sam svoju čistoću tela održava poput mačaka, tako da mu nije potrebno kupanje više od jednom u par meseci. Linja se umereno, i ima veoma kratku dlaku koja nije zahtevna za održavanje. Može živeti i u kući i u stanu pod uslovom da mu se obezbedi dovoljno fizičke aktivnosti. Ono što je sigurno da ovaj pas ne sme živeti napolju u dvorištu, jer mu je potrebno posvetiti mnogo pažnje i vremena kako ne bi pokazao destruktivno ponašanje. Takođe, ovo je pas koji poput mačke ne voli vodu i po kišnom vremenu nikako ne pokušavajte da ga izvodite u šetnju. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu patiti od displazije kukova, atrofije mrežnjače, hemolitičke anemije i hipotiriotizma.

basenj-rase-pasa
foto: Pixabay

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari