BORDOŠKA DOGA

  • Naziv rase: Bordoška doga
  • Originalni naziv rase: DOGUE DE BORDEAUX
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 67
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Bordoška doga je veliki i krupan pas, poreklom iz Francuske. Jake i mišićave građe, smiren i hrabar pas izuzetno privržen svojoj ljudskoj porodici. Ne podnosi samoću, pažljiv je sa decom, odličan čuvar, zaštitnik i veran kućni ljubimac koji izuzetno retko laje.

POREKLO

Bordoška doga je jedna od najstarijih rasa pasa na teritoriji Francuske. Postoje pisani izvori koji nam govore da ovaj pas postoji još od 14. veka. Tokom vremena, standard rase i izgled se više puta menjao, a razvoj ove rase je kulminirao u 19. veku. Prvi put je zvanično kao rasa prikazana na izložbi 1863. godine  a originalno su korišćeni kao čuvari imanja i životinja, a takođe i u lovu na svinje. Kasnije je ovaj pas dobio ulogu i u policijskim snagama. U periodu nakon Drugog svetskog rata se smanjilo interesovanje za ovu rasu, i rasa je bila na ivici izumiranja. Zahvaljujući maloj grupi odgajivača rasa je spasena od izumiranja, i od kraja 19. veka do sada ovaj pas važi za popularnog čuvara i kućnog ljubimca. Interesantan podatak je da Velika Britanija nikada nije želela da prizna ovu rasu, smatrajući je kopijom bulmastifa.

bordoška-doga-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Bordoška doga spada među veoma velike rase, izuzetno jake i mišićave građe. Zbog svoje mišićave građe na prvi pogled deluje opasno, što je u suprotnosti sa karakterom ovog psa. Imaju kratku četvrtastu glavu punu nabora, vrat im je cilindričnog oblika i dosta kratak. Grudni koš je veoma dubok i odiše snagom. Oči su pravilno razmaknute, tamne, najčešće boje lešnika i kose. Na osnovu izgleda očiju i opšteg izraza lica ovaj pas često deluje nostalgično i tužno. Poseduju glatku, kratku i mekanu dlaku. Dlaka je uvek jednobojna mahagoni boje ili žuta u svim nijansama, sa crnom ili crvenom maskom. Bela dlaka na grudima je zabranjena kod ovog psa. Prosečna visina mužjaka se kreće od 58 do 75 cm, a prosečna težina se kreće od 55 do 66 kg. Ženke su u proseku 10 % niže i lakše u odnosu na mužjake.

za rase pasa

NARAV

Bordoška doga je odličan kućni ljubimac, izuzetno privržen svojim vlasnicima. Po temperamentu je smiren i hrabar pas, koji u svakom smislu vlada  situacijom. Izuzetno retko laje, zalajaće samo u situaciji kada uoči da je njegov vlasnik u nekoj vrsti opasnosti, reagovaće brzo i smireno, ali budite sigurni da će svog vlasnika da zaštiti. Ovaj pas ne voli da provodi vreme sam, voli da je okružen svojim ljudima u svakom trenutnku. Sa decom je veoma strpljiv i tolerantan mada zbog veličine ovog psa nadzor je obavezan, kako ih ne bi slučajno u igri povredio ili oborio. Zahteva ranu dresuru i socijalizaciju, iskusnog vlasnika čvrstog karaktera i pozitivne metode dresure. Mužjaci ove rase mogu biti malo nezgodniji za dresuru, jer su više skloni tvrdoglavosti i pokazivanju dominacije. Ukoliko je pravilno socijalizovan, dobro će se slagati i sa drugim ljubimcima ukoliko su odrasli zajedno.

bordoška-doga-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Bordoška doga nije zahtevna za negu, ali zbog veličine ovog psa neophodno je obezbediti mu veliku količinu prostora. Dovoljna mu je dnevna šetnja i povremeno istrčavanje jer ovaj pas nema veliku potrebu za kretanjem. Kao štene je veoma proždrljiv i potrebna mu je velika količina hrane, ali je takođe potrebno povesti računa o ishrani kako ne bi došlo do prekomerne gojaznosti. Dlaka je jednostavna za održavanje, dovoljno joj je četkanje gumenom četkom jednom nedeljno. Preporučuje se kupanje 3, 4 puta godišnje sa posebnim posvećivanjem pažnje naborima na vratu gde se može skupljati vlaga. Ovaj pas nema lojne žlezde, tako da je njihova koža zbog toga uglavnom čista. Važe za veoma zdravu rasu, ali mogu biti skloni infekciji očiju zbog nabora na licu. Takođe, potrebno je nokte redovno skračivati, kako zbog težine ovog psa ne bi došlo do povreda i pucanja noktiju. Od ozbiljnijih zdravstvenih problema mogu se javiti displazija kukova, upala oka, bakterijske infekcije, aortna stenoza kao i problemi sa disanjem. Bordoška doga ima urođenu devijaciju nosa zbog koje veoma glasno hrče, što treba imati na umu, ukoliko imate želju da ovog psa držite u stanu.

Statistika


* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari