NaslovnaRase pasaČIZOPIK RETRIVER

ČIZOPIK RETRIVER

  • Naziv rase: Čizopik retriver
  • Originalni naziv rase: CHESAPEAKE BAY RETRIEVER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 45
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12 -14 godina

Čizopik retriver je nastao u SAD, u Merilendu u blizini zaliva Čizopik. Odličan je lovac na vodene ptice, veran svom vlasniku. Obožava vodu i plivanje, potreban mu je dosledan i iskusan vlasnik.

POREKLO

Čizopik retriver je nastao tokom 19. veka u blizini zaliva Čizopik (Chesapeake) po kojem i nosi ime. Njegova specifična dlaka bogata prirodnim uljima ga je štitila od spoljnih uticaja, pa je ovaj pas bez problema bio sposoban da radi i na zemlji i u vodi čak i u ledenim uslovima. Najviše se koristio za lov na vodene ptice, a u današnje vreme je popularan kućni ljubimac pogotovo na teritoriji SAD.

IZGLED

Ono što je pre svega karakteristično za čizopika je njegova dupla dlaka sastavljena od kratke, oštre i talasaste spoljne dlake i vrlo guste podlake vunaste struktrure. Telo ovog psa je snažno, umerene veličine sa nogama srednje dužine. Poseduje duboki i široki grudni koš sa nešto višim zadnjim delom tela. Oči su srednje veličine, žućkaste ili u boji ćilibara, dosta široko postavljene. Uši su male, slobodno viseće i srednje odlakane. Njuška je približno iste dužine kao i lobanja bez oštrog vrha. Lobanja je okruglasta i široka sa srednje izraženim stopom, zubalo je makazasto, ali prihvata se i klještasto. Dlaka je najtalasastija na predelu plećki, vratu, leđima i butinama. Boja dlake se kreće od žuto-smeđe do tamno smeđe, sa tim što su tamne nijanse zastupljenije. Prosećna visina mužjaka se kreće između 58 i 66 cm, a visina ženki između 53 i 61 cm. Prosečna težina mužjaka je između 29 i 36 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom između 25 i 32 kg.

čizopik-retriver-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Čizopik retriver je inteligentan, hrabar i nesebičan pas. Pun energije, živahnog temperamenta i odličan lovac na ptice u svim vremenskim uslovima. Nije pas za neiskusne vlasnike, može biti tvrdoglav i dosta dominantan. Potreban mu je vlasnik koji će na pravi način umeti da mu pokaže ko je „vođa čopora“ uz doslednu obuku i punu ljubavi.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovoj rasi je potrebno obezbediti dosta svakodnevnog kretanja. Obožavaju vodu i plivanje kao i sve vrste igranja u vodi. Dlaka im nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno. Važe za generalno otpornu i zdravu rasu, ali od ozbiljnijih zdravstvenih problema primećeni su koronarna arterijska bolest i torzija želudca.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari