NaslovnaINFONA ŠTA SE DELE METODE ISHRANE KOD PASA?

NA ŠTA SE DELE METODE ISHRANE KOD PASA?

METODE ISHRANE KOD PASA – Veličina psa, opšte zdravstveno stanje, starost kao i navike psa – sve to ima vrlo bitnu ulogu u odluci koliko često ćete hraniti svog ljubimca. Generalno metode ishrane se mogu podeliti na slobodnu i obročnu ishranu.

Slobodna ishrana

Mnogi vlasnici pasa se opredeljuju da činijicu svog ljubimca uvek drže punu hrane. Ovakav način ishrane omogućava psu da jede u bilo koje vreme i koliko god on želi. Ovakav način ne zahteva puno vremena i planiranja, ali prema mnogim odgajivačima i veterinarima nije preporučiv. Korišćenjem ove metode ishrane vlasnik psa nije u mogućnosti da kontroliše količinu hrane koju pas unosi što vrlo lako može dovesti do gojaznosti. U slučaju da se ipak odlučite za slobodnu metodu ishrane, preporučuje se da se svakog jutra činija napuni sa određenom količinom hrane i da se ne dodaje nova količina hrane sve do narednog jutra odnosno da se količina ne dopunjava tokom dana.

Obročna ishrana

Obročna ishrana je prema mnogim veterinarima preporučeni metod ishrane. Potrebno je čitavu dvevnu količinu hrane podeliti u nekoliko manjih obroka, u zavisnosti od veličine i starosti ljubimca. Ono što je bitno jeste da ukoliko vaš ljubimac ne pojede hranu odmah, potrebno je skloniti je u roku od približno 20 minuta i ne nuditi mu hranu sve do vremena sledećeg obroka. Na ovaj način će ljubimac naučiti da jede u određeno vreme, što vam može pomoći u praćenju njegovog apetita i pomoći u kontrolisanju ishrane i sprečavanju gojaznosti. U slučaju da primetite da vaš pas konstantno odbija hranu, probajte sa promenom vrste hrane, a ukoliko ni to ne pomogne obavezno konsultujte veterinara.

Par dodatnih napomena:

  • štenci ispod 3 meseca starosti bi trebalo da dobijaju 4 obroka dnevno. Pročitajte na pakovanju hrane koja dnevna količina je potrebna štenetu i podelite je na 4 dela, dakle svaki obrok mora da sadrži četvrtinu ukupne količine hrane za taj dan
  • štence starosti između 3 i 6 meseci je potrebno hraniti 3 puta na dan. Obratite pažnju na to da kako štene raste i dobija na težini se i njegove potrebe za količinom hrane povećavaju.
  • psi starosti između 6 meseci i godinu dana bi trebalo da dobijaju 2 obroka na dan, a nakon što napune godinu dana možete početi da ih hranite kao odrasle pse. Nekim odraslim psima odgovara jedan obrok dnevno u tačno određeno vreme, ali preporučivo je da pas ima dva obroka dnevno do kraja perioda rasta a za neke rase i kasnije. Ovo se pre svega odnosi na velike rase pasa koji imaju manji kapacitet za varenje pa unošenje cele količine dnevne hrane odjednom može dovesti do problema sa varenjem i zdravljem.
  • za vlasnike više pasa obročna ishrana je obavezna. Ukoliko se ljubimci svađaju oko hrane možete ih hraniti u različitim prostorijama, ali je potrebno hraniti ih uvek sve u isto vreme. Na ovaj način ćete sprečiti psa da pojede veću količinu hrane i imati mogućnost da reagujete u slučaju da se pojave bilo kakvi problemi u vezi sa ishranom.

Na kraju, psi vole rutinu i red, zato osmislite šemu hranjenja na početku zajedničkog života sa vašim četvoronožnim drugarom i trudite se da je ne menjate bez vrlo dobrog razloga. I naravno, ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko ishrane vašeg psa konsultujte veterinara.

Pročitajte jošINFO 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari