NaslovnaINFODIJABETES KOD PASA: SIMPTOMI, UZROCI I ŠTA TREBA DA PRATITE

DIJABETES KOD PASA: SIMPTOMI, UZROCI I ŠTA TREBA DA PRATITE

Dijabetes kod pasa je ozbiljno metaboličko oboljenje koje pogađa pse svih uzrasta i rasa. Javlja se kada telo psa nije u stanju da proizvodi ili pravilno koristi insulin, hormon koji reguliše nivoe šećera u krvi. Kao rezultat, dijabetični psi doživljavaju niz simptoma koji mogu znatno uticati na njihov kvalitet života ako se ne leče. U ovom sveobuhvatnom vodiču istražićemo ključne simptome, uzroke i faktore rizika povezane sa dijabetesom kod pasa, osnaživajući vlasnike kućnih ljubimaca da prepoznaju znake i potraže blagovremenu veterinarsku negu.

Šta je dijabetes kod pasa?

Dijabetes melitus kod pasa je hronično stanje koje karakteriše visok nivo šećera u krvi (hiperglikemija) zbog nemogućnosti organizma da proizvodi ili reaguje na insulin na odgovarajući način. Postoje dva glavna tipa dijabetesa kod pasa:

  1. Dijabetes sa nedostatkom insulina: Ovaj tip se javlja kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina, koji je neophodan da bi ćelije apsorbovale i iskoristile glukozu iz krvotoka.
  2. Dijabetes sa rezistencijom na insulin: U ovom slučaju, pas proizvodi insulin, ali su ćelije rezistentne ili nisu u mogućnosti da pravilno reaguju, što dovodi do povišenih nivoa glukoze u krvi.

Oba tipa dijabetesa mogu dovesti do različitih zdravstvenih komplikacija ako se ne leče, što čini ključnim prepoznavanje simptoma i traženje veterinarske pomoći što je pre moguće.

Ključni simptomi dijabetesa kod pasa

Iako težina simptoma može varirati, postoje neki uobičajeni znaci koji mogu ukazati na to da vaš pas pati od dijabetesa. Evo ključnih simptoma na koje treba obratiti pažnju:

  1. Prekomerna žeđ i povećan unos tečnosti (polidipsija): Jedan od naјupadljivijih znakova dijabetesa kod pasa je povećana žeđ i učestalo konzumiranje vode. Ovo se događa jer višak glukoze u krvotoku izvlači vodu iz tkiva tela, što dovodi do dehidracije i stalne osećaja žeđi.
  2. Učestalo mokrenje (poliurija): Kao rezultat povećanog unosa tečnosti, dijabetični psi će morati češće da mokre nego inače. Možda ćete primetiti da vaš pas traži da izađe napolje češće ili ima akcidente u kući.
  3. Povećan apetit (polifagija): Uprkos tome što jedu više nego obično, dijabetični psi mogu iskusiti gubitak težine zbog nemogućnosti da efektivno iskoriste hranljive materije.
  4. Gubitak težine: Čak i sa povećanim apetitom, psi sa dijabetesom mogu izgubiti na težini jer njihova tela nisu u stanju da pretvore hranljive materije iz hrane u energiju.

Ostali mogući simptomi

Pored ključnih simptoma pomenutih iznad, neki psi sa dijabetesom mogu ispoljavati sledeće znake:

  • Malaksalost i slabost: Nedostatak energije i umor su česti jer telo teško pretvara glukozu u energiju.
  • Problemi sa vidom ili slepilo: Dijabetes može dovesti do katarakte ili drugih problema sa vidom zbog povišenih nivoa šećera u krvi.
  • Česte infekcije: Visoki nivoi glukoze u krvi mogu oslabiti imuni sistem, zbog čega su dijabetični psi podložniji infekcijama.
  • Sladak ili voćni zadah iz usta: Ovaj karakterističan miris uzrokovan je prisustvom ketona, koji se proizvode kada telo razgrađuje masti umesto glukoze za dobijanje energije.

Važno je napomenuti da neki psi možda neće ispoljavati sve ove simptome ili da simptomi mogu biti suptilni, naročito u ranim fazama bolesti. Redovne veterinarske kontrole i praćenje su od vitalnog značaja za ranu detekciju i pravilno lečenje dijabetesa kod pasa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari