NaslovnaPSIEPANJEL BRETON

EPANJEL BRETON

  • Naziv rase: Epanjel Breton
  • Originalni naziv rase: EPAGNEUL BRETON
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 26
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Ptičari
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Epanjel Breton je izuzetan lovački pas, veoma popularan u rodnoj Francuskoj. Pored lovačkih sposobnosti vrlo je tražen kao kućni ljubimac zbog mirne naravi i prilagodljivog karaktera. Odličan izbor za aktivne ljude, kao i porodice sa decom.

POREKLO

Epanjel Breton je rasa pasa nastala u Francuskoj, preciznije na teritoriji centralne Bretanije. Prema nekim izvorima nastao je ukrštanjem narandžastog setera sa velškim springer španijelom. Prvi plan standarda je nastao u Nantu 1907. godine, a 1908. godine je zvanično usvojen. Ovaj pas je korišćen u lovu na različite vrste divljači i bio je izuzetno cenjen zbog svoje sposobnosti da lovi na raznim terenima. U današnje vreme je jedna od brojnijih rasa pasa u rodnoj Francuskoj, ali i u ostatku Evrope.

Epanjel-Breton-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Epanjel Breton je pas srednje veličine. Poseduje zaobljenu lobanju sa visoko postavljenim ušima trouglastog oblika. Ima blago iskošene oči, izuzetno umiljatog pogleda, srednje veličine i ovalnog oblika. Nosna pečurka kod ovog psa uvek mora da se poklopi sa najtamnijom bojom na njegovoj dlaci, a njuška im je potpuno ravna. Poseduje makazaste zube. Vrat je srednje veličine, a leđa ravna. Grudi su široke, sa zaobljenim rebrima. Za ovu rasu je karakteristično to što postoji genetski urođena pojava da mnogi primerci imaju vrlo kratak rep ili da ga uopšte nemaju. Ukoliko poseduju rep on je usađen visoko i nošen je horizontalno. Dlaka je srednje dužine, blago talasasta po celom telu i može biti orandž bela, crno bela, braon bela sa mrljama po celom telu. Takođe mogu biti čistih boja ili sa vidljivim pegama. Prosečna visina mužjaka se kreće između 48 i 51 cm, a ženki između 47 i 50 cm. Prosečna težina je između 13 i 18 kg.

za rase pasa

NARAV

Ova rasa ima izuzetno uravnotežen i prilagodljiv karakter. Važi za inteligentnu rasu, lako se obučava. Poslušan je, voli decu i izuzetno je privržen svojoj ljudskoj porodici. Ima prirodnu želju da udovolji ljudima. Ima odličan njuh i sposoban je da lovi na svim terenima. Retko laje, osetljiv je na viku ili bilo koji vid grubosti. Nije težak za dresuru i sposoban je da sve nove komande vrlo brzo i lako savlada. Iako je mirnog karaktera, ima izuzetan zaštitnički instinkt kada je njegova ljudska porodica u pitanju.

Epanjel-Breton-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Epanjel breton zahteva redovnu fizičku aktivnost, idealno svakodnevno istrčavanje. Ukoliko mu se to ne obezbedi može postati hiperaktivan i pokazivati negativna ponašanja. Idealno bi bilo da se drži u kući sa pristupom dvorištu. Vrlo malo se linja, dovoljno mu je povremeno četkanje i kupanje par puta godišnje. Njegovim ušima je potrebno posvetiti malo više pažnje i redovno ih čistiti. Kao rasa su generalno zdravi, ali mogu biti skloni displaziji kukova kao i infekcijama očiju različitog tipa.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari