NaslovnaRase pasaERDEL TERIJER

ERDEL TERIJER

  • Naziv rase: Erdel terijer
  • Originalni naziv rase: AIREDALE TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 60
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Erdel terijer je najveći od svih terijera, vodi poreklo iz Velike Britanije. Ovaj pas je pun energije i odličan je pratilac za aktivne ljude. Dobar je izbor sa porodice sa malo starijom decom, ne linja se i ne laje puno. Poznat je i kao kralj među terijerima.

POREKLO

Erdel terijer je domaća rasa iz Velike Britanije, vodi poreklo iz pokrajine Jorkšir. Prema nekim izvorima rasa je dobila naziv po čuvenoj izložbi pasa u Erdelu. Najveći je od svih vrsta terijera i poznat je i kao kralj među terijerima. Ovaj pas ima izuzetnu moć praćenja traga i originalno je korišćen u tu svrhu, ali je takođe bio popularan u policiji i kao pomoć Crvenom krstu za vreme rata u Britaniji i Rusiji. U današnje vreme je čest izložbeni pas i  popularan kućni ljubimac.

erdel-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Erdel terijer je najveći od svih terijera, kompaktne građe i vrlo mišićav. Ne poseduje previše duge noge niti previše dugačko telo. Njegova dlaka je dosta oštra na dodir, blago kovrdžava i javlja se u crveno smeđoj, sa velikim crnim ili tamno sivim plaštom. Karakterišu ga i tanak repić srednje dužine, duga njuška, bradica kao i malo istaknutije obrve. Prosečna visina je između 50 i 60 cm, a prosečna težina iznosi oko 20 kg. Ženke su nešto sitnije i niže u odnosu na mužjake.

NARAV

U pitanju je odvažan i samouveren pas, uglavnom prijateljski nastrojen i vrlo inteligentan. Ne važi za agresivnog, ali može pokazivati izuzetno domintantnu crtu prema drugim psima. Ima malu potrebu za lajanjem, u poređenju sa drugim terijerima. Dobro se slaže sa decom, onom malom starijom koja su naučena da pas nije igračka. Generalno se dobro slaže i sa ostalim kućnim ljubimcima, ali mu ne bi trebalo verovati sa manjim životinjama zbog njegovog lovačkog instinkta. Ovaj pas je pun energije, kao i većina ostalih terijera ima sklonost ka kopanju i jurenju i odličan je pratilac za aktivne ljude. Odličan je čuvar, ali njegova dresura može biti malo teža neiskusnim vlasnicima. On nije pas koji slepo sluša komande pa je prilikom obuke potrebna veća doza strpljenja, fleksibilnosti i nikako grubosti.

erdel-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Njegovo dvoslojno krzno nije preterano zahtevno za negu, i ne linja se puno. Dovoljno mu je četkanje jednom do dva puta nedeljno kako bi krzno održalo svoj lep izgled, a kupajte ga samo po potrebi. Potrebno mu je šišanje 3 do 4 puta godišnje, pa se mnogi vlasnici odlučuju za odlazak profesionalnom grumeru, ali imajte na umu da to može biti poprilična investicija. Potrebno mu je čišćenje zuba par puta nedeljno, kako bi se sprečilo stvaranje kamenca kao i nedeljno proveravanje ušiju kako bi se izbegle moguće infekcije. Redovne svakodnevne šetnje kao i odlasci veterinaru se podrazumevaju. Kao rasa važe za zdravu, ali od ozbiljnijih zdravstvenih problema mogu biti skloni koronarnoj arterijskog bolesti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Srednji nivo održavanja
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari