NaslovnaRase pasaKERN TERIJER

KERN TERIJER

  • Naziv rase: Kern terijer
  • Originalni naziv rase: CAIRN TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 69
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 13-15 godina

Kern terijer je stara rasa, nastala u Škotskoj. U pitanju je mali pas, specifičnog čupavog izlgeda, vesele i energične prirode. Poseduje dosta glasan lavež.

POREKLO

Kern terijer prema nekim izvorima potiče iz srednjeg veka. Imaju istog pretka kao i Skaj terijeri koji su dobili ime po ostrvu Skaj u Škotskoj, s tim što je kern terijer sačuvao svoj zapušteni čupavi izgled dok su skaj terijeri svilenkastije dlake. Originalno su se koristili kao lovci na sitnu divljač i lisice, a u današnje vreme su kućni ljubimci i izložbeni psi. Postali su planetarno popularni zbog čuvenog psa Totoa koji se pojavio u filmu „Čarobnjak iz Oza“, a reč je upravo u psu rase kern terijer.

kern-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Čim ga ugledate primećuje se da je kern terijer jedan živahan i okretan pas. Poseduje trouglastu i proporcionalnu glavu srednje veličine. Uši stoje uspravno i špicastog su oblika. Nos je uvek crne boje, sa veoma snažnom i istaknutom njuškom. Oči su srednje veličine, tamne boje. Noge su mišićave, a rep kratak i dobro odlakan. Grudni koš je kod ovog psa blago uvučen, a leđa mišićava sa malim i blago istaknutim stomakom. Podlaka mu je vrlo gusta, pa zbog toga ovaj pas dobro podnosi vlažno vreme. Pokrovna dlaka je meka na dodir i izgleda karakteristično čupavo, skoro naelektrisano. Može se javiti u svim nijansama od krem žute do sive, a može biti i višebojan sa najčešće crnim oznakama. Prosečna visina mužjaka se kreće između 25 i 33 cm, dok su ženke niže sa prosečnom visinom između 23 i 30 cm. Prosečna težina mužjaka je između 6 i 8 kg, dok su ženke laganije za prosečno 5% u odnosu na mužjake.

NARAV

Kern terijer je vesele i energične prirode. Inteligentan je, samostalan, hrabar i radoznao, ali u isto vreme neki primerci vole da „šefuju“ Voli da bude uključen u sve aktivnosti svoje porodice, važi za dobrog čuvara jer poseduje dosta glasan lavež. Sa drugim ljubimcima će se generalno dobro slagati, ali mu ne bi trebalo verovati sa manjim ljubimcima zbog izraženog lovačkog instinkta. Kada je dresura u pitanju, zna imati tvrdoglavu crtu, neophodno je obezbediti mu zabavno i šarenoliko učenje. Dobar je izbor sa vlasnike koji već imaju iskustva sa psima.

kern-terijer-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Čupava dlaka kern terijera zahteva dosta nege. Neophodno mu je nežno češljanje par puta nedeljno kako ne bi došlo do mršenja i pravljenja čvorova. Takođe, dlaku oko ušiju i očiju je potrebno redovno trimovati. Uz redovnu negu se minimalno linja. Zbog svoje male veličine će bez problema živeti u stanu, ali je neophodno obezbediti mu dovoljno vežbi i naravno svakodnevnih šetnji napolju. Kao rasa važe za neuobičajno zdrave i otporne i izuzetno retko dobijaju genetske bolesti, ali može se javiti vonvilebrandova bolest, displazija kuka kao i iščašenja kolena. Takođe, mogu biti skloni gojaznosti kao i alergiji na buve.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Visok nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari