NaslovnaPSIFRIZIJSKI ŠPANIJEL

FRIZIJSKI ŠPANIJEL

  • Naziv rase: Frizijski španijel
  • Originalni naziv rase: WETTERHOUN
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Holandija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: oko 13 godina

Frizijski španijel je starija rasa koja vodi poreklo iz Holandije. Odličan lovac i čuvar, zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Nije pas za stan. Obožava plivanje i uživa u svim fizičkim aktivnostima.

POREKLO

Prema nekim izvorima frizijski španijel je nastao pre četiri veka na teritoriji holandske provincije Frislandije. Nekoliko lovačkih rasa tog vremena je ukrštano kako bi nastao ovaj pas koji je sposoban da lovi i u vodi i na suvom terenu. Korišćen je pre svega kao lovac na vidre, a kasnije kao pas čuvar na velikim holandskim imanjima. Tokom Drugog svetskog rata, rasa je skoro izumrla, ali je grupa odgajivača uspela da spasi rasu. Od završetka ratnog perioda popularnost ove rase je u konstantnom rastu. Holandski kinološki klub je rasu zvanično priznao tek 1943. godine.

frizijski-španijel-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Frizijski španijel je pas srednje veličine i snažne građe. Glava je kod ovog psa snažna, suva i proporcionalna telu sa blago ispupčenom lobanjom. Stop je postepen i umereno naznačen. Njuška  je snažna sa razvijenom nosnom pečurkom sa jako otvorenim nozdrvama. Usne su napregnute sa makazastim zagrizom. Uši su srednje dužine sa karakterističnom dlakom koja je uvijena i duga  u osnovi uveta, a postepeno se skraćuje ka vrhu. Oči su ovalnog oblika i velike, najčešče tamnokestenjaste boje. Vrat je kratak a grudni koš je širok i dubok. Leđa su kratka i prava, sa blago uvučenim stomakom. Rep je dug i uvijen nošen iznad ili sa strane sapi. Ovaj pas ima gustu i vodootpornu dlaku koja se javlja u jednobojnoj crnoj ili crnoj sa belim flekama kao i kestenjastoj ili kestenjastoj sa belim flekama. Idealna visina za mužjake ove rase iznosi 59 cm, a ženki 55 cm.

za rase pasa

NARAV

Ovaj pas je pre svega odličan lovac sposoban da lovi i na suvom i u vodi. Nepoverljiv je prema strancima što ga čini odličnim čuvarom. Ukoliko je pravilno dresiran i socijalizovan ima blagu i poslušnu narav. Sa socijalizacijom i dresurom je potrebno početi što ranije kako bi ste izbegli da imate agresivnog i tvrdoglavog psa. Potrebna mu je nežna dresura sa pozitivnim metodama. Voli da ima zadatak, inteligentan je, spreman da udovolji svom vlasniku. Uživa u svim fizičkim aktivnostima, naročito u plivanju.

frizijski-španijel-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Frizijski španijel nije zahtevan za negu, njegovoj dlaci je dovoljno redovno četkanje kako bi se sprečilo mršenje dlake. Minimalno se linja. Potrebno mu je dosta fizičkih aktivnosti, kao i redovne vežbe. Nije preporučivo da se drži u stanu, ovaj pas će biti najsrećniji u kući sa pristupom dvorištu ili pristupom vodi jer ovaj pas obožava vodu i plivanje. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova kao i koronarnoj arterijskoj bolesti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari