NaslovnaPSIGORDON SETER

GORDON SETER

  • Naziv rase: Gordon seter
  • Originalni naziv rase: GORDON SETTER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 115
  • Klasifikacija FCI: Grrupa 7 – Pričari, sekcija 2
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-13 godina

Gordon seter je pas izvanrednog karaktera i prelepog ugljen crnog krzna. Odličan lovac u raznim uslovima, ali još bolji kućni ljubimac visoke inteligencije i prirodno vedre i prijateljske naravi.

POREKLO

Gordon seter je nastao krajem 18. veka. Rasa je dobila ime po škotskom vojvodi Gordonu koji je voleo ove pse i posedovao nekoliko primeraka. Prema nekim izvorima nastao je ukrštanjem irskog terijera, irskog španijela, seting španijela i poentera. Prema drugim izvorima i pas Sv Huberta i škotski ovčar su učestvovali u miksu. Bio je veoma cenjen kao lovački pas, zbog svog izuzetnog karaktera i lovačkih sposobnosti u šumskim i močvarnim predelima. Ova rasa je 1859. godine stigla u SAD i od tada beleži veliku popularnost, koja je tek u poslednjih nekoliko godina počela da opada. AKC ih je zvanično priznao kao rasu kakvu danas poznajemo 1892. godine.

za rase pasa

IZGLED

Gordon seter je najveći od svih setera. Prepoznatljiv pre svega po svom ugnjen crnom krznu i ponositom visokom držanju glave. Glava je kod ove rase umereno široka, sa blago zaobljenom lobanjom i dužom njuškom. Nos im je širok, sa širom otvorenim nozdrvama. Oči su tamno braon boje. Uši su srednje veličine, tanke i viseće. Telo je umerene dužine sa dosta kratkim debelim repom koji se postepeno stanjuje ka vrhu. Dlaka je kod ove rase ravna, kratka i tanka na predelu glave i prednjoj strani nogu, bez talasa. Na njihovom sjajnom crnom krznu se javljaju mrlje na glavi, grlu, grudima i  nogama u boji mahagonija, sa dozvoljenom samo jednom malom belom tačkom na grudima. Prosečna visina grebena mužjaka je 66 cm, a ženki 62 cm, a težina i kod jednih i kod drugih je oko 30 kg.

gordon-seter-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Gordon seter je pas prirodno prijatnog i prijateljskog karaktera. On je vrlo inteligentan i rado i sa lakoćom uči nove trikove. Odličan izbor za porodicu sa decom, prema kojoj će biti izuzetno drugarski raspoložen. Dobro se slaže sa drugim životinjama, jedino bi manje životinje bilo poželjno držati dalje od njega, jer bi mogao da padne u iskušenje da ih lovi. Ova rasa ne voli male i zatvorene prostore, retko kad je miran i besposlen, uživa u svakodnevnom njuškanju i istraživanju. Odličan je izbor za ljude koji vole prirodu, kao i sportske aktivnosti u prirodi.

ZDRAVLJE I NEGA

Ono čemu je potrebno posvetiti najviše vremena je svakodnevna aktivnost i vežbanje sa ovim psom. Pustite ga da slobodno trči ili idite u duge šetnje svakodnevno jer je ovo izuzetno energičan pas. Nije dobar izbor za stan, preporučljivo je da se drži u kući sa pristupom velikom ograđenom dvorištu. Za negu nije preterano zahtevan, dovoljno mu je periodično četkanje i skraćivanje dlake. Ono što je sjajno kod ove rase, jeste to što on samostalno veoma brine o svom izgledu pa mu je izuzetno retko potrebno detaljno kupanje. Veoma su čisti i drže do sebe, takođe se vrlo malo linjaju. Neki od češćih zdravstvenih  problema koji se mogu javiti kod ove rase su displazija laktova i kukova, gastritis i atrofija retine.

Statistika


* Nivo energije: Veoma visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari