NaslovnaRase pasaPastirski psiHOLANDSKI KOVRDŽAVI OVČAR

HOLANDSKI KOVRDŽAVI OVČAR

  • Naziv rase: Holandski kovrdžavi ovčar
  • Originalni naziv rase: SCHAPENDOES
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Holandija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Holandski kovrdžavi ovčar ili šapendoa je pastirski pas namenjen pre svega čuvanju velikih stada ovaca. Vrlo popularan u rodnoj Holandiji, dok je izuzetno retka rasa u ostatku sveta. Poseduje veliku izdržljivost i inteligenciju.

POREKLO

Holandski kovrdžavi ovčar je nastao u Holandiji. Ne zna se tačno vreme nastanka ove rase, ali se krajem 19. i početkom 20. veka ova rasa nalazila gotovo svuda u Holandiji. Korišćen je za svrhu čuvanja velikih stada ovaca. Poznati kinolog P.M.C Toepoel se smatra utemeljivačem ove rase, jer je on imao najveći uticaj na ponovni uzgoj skoro izumrlog ovčara nakon Drugog svetskog rata. Holandski klub holandskog šapendoa osnovan je 1947. godine, a rasa je zvanično priznata 1971. godine. I u današnje vreme se ovaj pas koristi kao čuvar i zaštitnik velikih stada.

IZGLED

Šapendoa je pas koji je nešto duži od svoje visine. Skelet mu je lagan i vitak što mu omogućava da skače dosta visoko. Ima duboke grudi. Oči su im velike, postavljene više napred nego sa strane i braon su boje. Uši su postavljene dosta visoko, nisu velike, imaju slobodan pad i prekrivene su dlakom. Rasa ima vrlo istaknute jagodične kosti i široku lobanju. Poseduju izuzetno gustu dlaku i podlaku. Dlaka je blago talasasta i dozvoljene su sve boje. Dlaka je duga oko 7 cm, a u predelu zadnjih nogu još duža. Prosečna visina mužjaka se kreće između 43 i 50 cm, a ženki između 40 i 47 cm.

za rase pasa

NARAV

Šapendoa je pastirski pas mirne naravi, dobrog karaktera, umiljat i prijateljski nastrojen prema poznatim ljudima i životinjama. Za ovog psa kažu da je rođen za čuvanje stada jer poseduje veliku izdržljivost, inteligenciju i samostalnost. Poverljiv je prema ljudima, a prema vlasnicima će pokazivati veliku vernost i naklonost.

ZDRAVLJE I NEGA

Holandski kovrdžavi ovčar nije pas za stan, zbog njegove velike energije i želje za kretnjom potrebno je obezbediti mu veliku količinu prostora za trčanje. Najsrećniji će biti u velikom ograđenom prostoru, ukoliko se odlučite da ga držite kao ljubimca. Dlaka mu nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno i periodično kupanje. Njegove brzorastuće nokte na šapama je potrebno nešto češće skraćivati, kako bi se izbeglo urastanje i pucanje. Takođe, poželjno je redovno pregledati uši ovog psa kako bi se izbegle infekcije. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu biti skloni gojaznosti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari