NaslovnaRase pasaHOLANDSKI OVČAR

HOLANDSKI OVČAR

  • Naziv rase: Holandski ovčar
  • Originalni naziv rase: HOLLANDSE HERDERSHOND
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Holandija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Holandski ovčar je odličan čuvar stada i imovine. Lak za dresuru i održavanje. Važi za retku rasu van rodne Holandije.

POREKLO

Holandski ovčar je nastao na teritoriji današnje Holandije, Nemačke i Belgije. Prema nekim izvorima ima povezano poreklo sa belgijskim ovčarima. Prvi standard rase napisan je 1898. godine. Kasnije je standard dorađivan kako bi se razdvojili svi varijateti rase. Danas postoje tri priznata varijateta po tipu dlake: dugodlaki, kratkodlaki i oštrodlaki. Pas je korišćen za čuvanje velikih stada na farmama i selima, a tu ulogu obavlja i dan danas. Vrlo je retka rasa izvan rodne Holandije.

IZGLED

Holandski ovčar je pas srednje veličine i vrlo mišićavog, dobro građenog tela. Proporcija dužine tela prema visini grebena je okvirno 10:9. Glava je kod ovog psa proporcionalna sa telom, gledano iz profila klinasta i bez nabora i izraženih jagodica. Uši su male, stoje uspravno i visoko usađene. Oči su tamne, bademaste i srednje velike. Nos je uvek crne boje, a zubalo snažno i makazasto. Vrat je dug i suv. Rebra su blago zaobljena, a leđa su kratka ravna i snažna kao i ostatak tela. Rep je u mirovanju ravan i opušten, dopire do skočnog zgloba. Prosečna visina grebena mužjaka je između 57 i 62 cm, a ženki između 55 i 60 cm.  Prema tipu dlake može biti: dugodlaki, kratkodlaki i oštrodlaki. Boja dlake može biti riđa ili šarena odnosno boje peska.

holandski-ovčar-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

U pitanju je vrlo inteligentan pas, pogodan za dresiranje. Odličan je čuvar stada i imovine, ali bez urođene oštrine zbog čega nije dobar za policijskog psa. Izdržljiv, hrabar i veran svom vlasniku. Odličan je u psećim sportovima, pre svega u agilitiju.

ZDRAVLJE I NEGA

Holandskom ovčaru je potrebno dosta redovnih fizičkih aktivnosti u vidu istrčavanja ili dužih šetnji. Dobro podnosi nevreme i lako ga je održavati, dovoljno mu je četkanje jednom nedeljno. Vole život na otvorenom, pa je preporučivo držati ih van gradske sredine. Nema poznatih ozboljnijih zdravstvenih problema zabeleženih u literaturi.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari