PINČ

  • Naziv rase: Pinč
  • Originalni naziv rase: DEUTSCHE PINSCHER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 134
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Pinč ili nemački pinč kako je poznatiji, je kao što mu i samo ime kaže nastao u Nemačkoj. Srednjeg rasta i dobroćudnog karaktera, pogodan za porodice sa decom kao i za držanje u stanu.

POREKLO

Ne zna se tačno poreklo pinča, prema nekim kinolozima njegovi koreni sežu iz 7. veka, dok je prema drugima rasa nastala u drugoj polovini 19. veka. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je tokom kraja 19. i početkom 20. veka ovaj pas postojao na teritoriji Nemačke kao i to da se koristio kao lovac na štetočine na farmama i seoskim imanjima. Prvi standard rase napisan je 1884. godine, a u periodu nakon Drugog svetskog rata rasa je bila na ivici izumiranja. Nemački pinčer klub je rasu obnovio ukrštajući pronađene ženke sa krupnijim mužjacima patuljastog pinča. Potomci tih pasa su postali osnov za pinča kakvog danas poznajemo.

IZGLED

pinč-rase-pasa-moj-ljubimac (2)
foto: Pixabay

Pinč je četvrtaste i elegantne građe sa kratkom i glatkom dlakom. Oči su mu tamne ovalnog oblika, uši visoko usađene i nošene uspravno. Prednje noge su ravne i snažne kao i ostatak njegovog tela. Dlaka im je uglavnom jednobojna i može se javiti u različitim nijansama braon boje, ali postoje i crne jedinke sa crvenim ili braon oznakama. Prosečna visna mužjaka u grebenu se kreće između 45 i 50 cm, a prosečna težina između 14 i 20 kg.

NARAV

Pinč je odvažan i smeo pas, ali dobroćudnog karaktera. Nepoverljiv je prema strancima što ga čini dobrim čuvarom. Važi za prijatnog porodičnog psa koji je privržen deci. Potreban mu je iskusan vlasnik jer može imati tvrdoglavu crtu. Takođe, ukoliko ne živite u gradskoj sredini ne morate se birnuti oko manjih štetočina jer će ih pinč sa zadovoljstvom loviti.

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog kratke i čiste dlake je vrlo pogodan je za držanje u stanu i nije previše izbirljiv u ishrani. Dlaka mu nije zahtevna za negu, dovoljno joj je periodično četkanje. Vrlo su osetljivi na hladnoću pa je tokom zimskih meseci obavezno obezbediti mu neki dodatni sloj odeće. Važe za zdravu i dugovečnu rasu, ali savetuje se provera na displaziju kukova kao i na progresivnu atrofiju retine.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari