NaslovnaRase pasaJAPANSKI ŠPIC

JAPANSKI ŠPIC

  • Naziv rase: Japanski špic
  • Originalni naziv rase: SPITZ JAPONAIS
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 -14 godina

Japanski špic je nežan, čupav i beo, izgledom dosta podseća na umanjenog samojeda. Odličan pas za stan, čist je, nema karakterističan miris. Dobar je izbor za porodice sa decom.

POREKLO

Japanski špic prema nekim izvorima vodi poreklo od nemačkog špica bele boje koji je stigao na teritoriju Japana oko 1920. godine. Iduće godine je ova rasa prvi put predstavljena na izložbi pasa u Tokiju. U periodu između 1921. i 1936. godine su beli veliki špicevi uvoženi iz Kanade, Amerike, Australije i Kine zarad poboljšanja rase. U periodu nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine napisan je standard rase koji važi i dan danas.

japanski-špic-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

U pitanju je mali pas, koji izgledom dosta podseća na umanjenog samojeda. Poseduje ravnu dlaku, sa gustom i vrlo finom podlakom izrazito bele boje. Dlaka mu stoji gotovo nakostrešeno što ovom psiću daje skoro paperjast izgled. Oči su uvek tamne boje, umereno velike, bademastog oblika.  Nos usta i kapci su crne boje. Uši su visoko usađene, trouglastog oblika, uspravne i okrenute blago ka napred. Ima umereno dug vrat, mišićav kao i ostatak tela. Grudni koš je veliki i dosta dubok za psa ove veličine, stomak je uvučen. Prosečna visina japanskog špica je oko 33 cm, a težina varira između 5 i 10 kg.

NARAV

U pitanju je vrlo inteligentan i lojalan pas. Vesele je i vedre prirode, izuzetno odan vlasniku i nepoverljiv prema strancima. Iako je mali rastom, važi za dobrog i hrabrog čuvara. Odličan je ljubimac za porodice sa decom jer će prema njima biti izuzetno nežan. Za dresuru nije težak, ali je neophodno uspostaviti dominaciju nad njim kako bi se izbegao sindrom malog psa. Brzo uči, najbolje reaguje na dresuru uz pomoć nagrađivanja.

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog male veličine bez problema može živeti u stanu, ali mu se mora obezbediti redovna šetnja i fizičke aktivnosti. Dlaka mu nije preterano zahtevna za negu, ali potrebno je svakodnevno četkanje. Iako bele boje, ovaj pas poprilično dugo ostaje čist, kupanje se preporučuje samo kada je baš neophodno. Umereno se linja, nema karakterističan miris. Nema poznatih genetskih bolesti karakterističnih za ovu rasu.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijatelski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari