NaslovnaRase pasaKOREJSKI JINDO PAS

KOREJSKI JINDO PAS

  • Naziv rase: Korejski Jindo pas
  • Originalni naziv rase: Korea Jindo dog
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Koreja
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: oko 14 godina

Korejski Jindo pas je nastao na ostrvu Jindo po kojem i nosi naziv. Izgledom vrlo podseća na čuvenu Akitu u odnosu na koju je manji rastom. Nije za neiskusne vlasnike, zahteva ranu socijalizaciju. Odličan čuvar, sa izraženim zaštitničkim instinktom.

POREKLO

Korejski Jindo pas je prema nekim izvorima nastao na jugozapadu korejskog poluostrva, odnosno na ostrvu Jindo po kojem je i dobio naziv. Prema verovanju ovaj pas postoji više hiljada godina na tom području i ne postoje precizni izvori od kojih rasa je nastao. Dugo je ostao čistokrvna rasa zbog loših kanala transporta između ostrva i ostatka zemlje. U Koreji se ovaj pas naziva  Jindo-kyon ili Jindo-kae. Kae i Kyon su korejske reči koje znače pas.

korejski-jindo-pas
foto: Pixabay

IZGLED

Korejski Jindo je pas srednje veličine i raskošnog izgleda. Izgledom dosta podseća na manju Šiba Inu i veću Akitu. Poseduje zavijen rep, uši su debele, srednje velike, uspravno položene i umereno nagnute ka napred. Vrat je uravnotežen i debeo, mišićav i snažan kao i ostatak tela. Leđa su snažna i ravna, grudni koš umereno dubok i ne preterano širok. Na prvi pogled odaje utisak moćnog, snažnog i izuzetno ponosnog psa. Njegova raskošna dlaka se može javiti u nekoliko boja, u crveno sivoj, crnoj, crvenoj, vučije sivoj i beloj koja je najtraženija. Oči su kod ovog psa tamno smeđe boje, male i bademastog oblika. Nos je crn, osim kod belih pasa gde je dozvoljena boja mesa. Prosečna visina se kreće od 50 do 55 cm za mužjake, a presečna visina ženki je između 45 i 50 cm. Prosečna težina i kod jednih i kod drugih varira između 18 i 23 kg.

NARAV

U pitanju je vrlo nezavistan pas koji može imati tvrdoglavu crtu. Uživaju u slobodnom istraživanju teritorije i bez rane socijalizacije loše reaguju na nametnuta pravila. Mogu biti vrlo dominantni, pa se nikako ne preporučuje držanje još nekog psa, pogotovo ne još nekog psa istog pola. Prema strancima su izuzetno nepoverljivi i važe za odlične čuvare. Svoju porodicu će u slučaju nužde braniti do poslednjeg daha! Ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima, potreban im je dosledan i dominantan vlasnik koji će na pravi način umeti da radi sa ovim psom i njegovim specifičnim karakterom. Potrebna im je rana socijalizacija, pogotovo zbog odnosa sa decom i drugim životnjama jer Jindo ima vrlo jak i zaštitnički instinkt i prirodni instinkt za gonjenje plena. Vlasnik koji je zaslužio ljubav i poverenje jednog Jindoa će od njega dobiti neograničeno poverenje, poslušnost i lojalnost. Prema svojoj porodici i vlasniku će biti izuzetno privržen, dok će prema strancima uvek biti rezervisan.

korejski-jindo-pas
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Jindo bi trebalo da živi u kući zajedno sa svojom porodicom. Ne preporučuje se držanje ovog psa u dvorištu, jer bi njegova narav i slobodni duh lako mogli da ga odvedu u razne nestašluke iz dosade i usamljenosti. Takođe, Jindo je sposoban da preskoči ogradu velike visine. Zbog njegovog velikog nagona za gonjenjem, obavezno je držanje na povodcu prilikom dnevnih šetnji kao i šetanje od minimum 30 minuta dva puta dnevno. Njegova dvostruka dlaka se linja dva puta godišnje, kada je potrebno posvetiti joj dodatnu pažnju. Tokom ostatka godine se preporučuje svakodnevno četkanje kako ne bi došlo do mršenja i stvaranja čvorova. Kao rasa važe za vrlo zdravu, ali mogu biti skloni hipotiriodizmu.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari