NaslovnaPSIKAKO JE SIVI VUK POSTAO NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ?

KAKO JE SIVI VUK POSTAO NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ?

Zna se da je pas nastao od vuka, tačnije od sivog vuka, Canis lupus. Pre oko 15 miliona godina, pojavio se prvi Canis, Leptocyon, od njega je nastao sivi vuk. DNK analiza obavljena 1997. godine pokazuje da je transformacija sivog vuka počela pre 130.000 hiljada godina, što ukazuje da su se počeli prilagođavati ljudima pre formiranja ljudskih naselja i razvoja poljoprivrede. Današnji odnos koji poznajemo između čoveka i psa je star oko 15.000 godina i čini ih prvim životinjama koje su pripitomljene. Nije poznato kako, ali u jednom trenutku, vuk je počeo da živi sa čovekom. 

Postoji više pretpostavki oko načina kako su se vukovi prilagodili ali je najlogičnija ta, da su vukovi osetili ljudsku simpatiju i empatiju, te su iskoristili njihovu blizinu zbog zaštite od ekstremne hladnoće i surovih zima gde bez ljudske pomoći bi se smrzli ili umirali od gladi. U jednom trenutku, čovek je shvatio da ovi vukovi mogu da budu i jako  korisni. Sluh im je izvanredan, pre čoveka su mogli da čuju uljeza i oglašavali se u znak alarma, a čulo mirisa im je superioran te su lako plen nanjušili i mogli ga uloviti brže od ljudi. Sve je to doprinelo da čovek krene u pripitomljvanje vuka. Vršio je selekciju od vukova koji su pokazivali blaži karakter prema ljudima  i stvorio je prilikom selekcije tokom evolucije današnjeg psa.

U odnosu na sivog vuka, napravila se ogromna raznolikost kod pasa pri čemu se znatno razlikuju od svog pretka, Promenili su narav (ćud), postali su prijateljski nastrojeni prema ljudima, a promenila im se i struktura tela. Većina pasa ima manju lobanju, manje zube i manje mozgove od njihovog pretka. Psi i vukovi se razlikuju i u ponašanju: ženka pasa ima teranje dva puta godišnje, dok ženka vuka jednom; odrasli psi mole za hranu što je tipično za štenad vukova, ali ne i za odrasle jedinke; psi ližu i pozdravljaju ljude isto kao i štenad vukova svoje starešine u čoporu.

Izvor: pixelizam.com

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari