KANARSKI HRT

  • Naziv rase: Kanarski hrt
  • Originalni naziv rase: PODENCO CANARIO
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Španiija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Kanarski hrt je pre svega lovački pas, poznat po lovu na kunićare. Odlično podnosi visoke temperature, ima vitko i snažno telo. Bezrezevno sluša svog vlasnika, retko laje, i nikada nije agresivan.

POREKLO

Kanarski hrt spada u najstarije rase pasa koji su zastupljeni na Kanarskim ostrvima po kojima i nosi ime, najviše  na ostrvima Grand Kanariji i Tenerifama. Vuku poreklo iz starog Egipta, a veruje se da su ih na Kanarska ostrva doneli Feničani, Grci, Kartaginjani i Egipćani. Postoje brojni crteži i statue koji prikazuju ovog psa u faraonskim grobnicama, koje se čuvaju u francuskom Luvru i Britanskom muzeju. Korišćen pre svega kao lovac na kuniće i zbog svog odličnog čula njuha, vida i sluha. Poznat po svojoj upornosti i sposobnosti lova skoro bez prestanka i bez obzira na vremenske prilike.

IZGLED

Kanarski hrt je pas srednje veličine, nešto duži od svoje visine, mršav je, lakonog i izdržljiv. Visina mužjaka se kreće od 55-64 cm, a ženki 53-60 cm. Glava je duguljastog oblika, poput zarubljene kupe. Nosna pečurka je dosta široka, najčešće u boji mesa ili obojena u skladu sa dlakom, sa blago otvorenim nozdrvama.  Zubalo je makazasto, a oči su male, bademastog oblika, boje tamnijeg ili svetlijeg ćilibara. Uši su veće u odnosu na glavu, najčešće uspravne i sužavaju se na gore u špic. Vrat, leđa i ostatak tela je veoma snažan i mišićav pogodan za lov i trke. Stomak je prikupljen uz telo, noge su ravne, vitke i veoma snažne. Rep nose viseće ili srpasto, završava se špicasto i ima obavezno belii vrh. Nedostatak bilo kakvog masnog potkožnog tkiva se smatra normalnim kod ove rase, golim okom se vidi reljef kičmenog stuba i rebara. Dlaka je gusta, ravna i kratka u različitim bojama crvene sa belim. Dozvoljene su sve nijanse od oranž do boje mahagonija.

NARAV

Kanarski hrt važi za dosta energičnog, hrabog i privrženog svom vlasniku. Ima savršeno čulo mirisa i odličan je lovac. Koristi se najčešće za lov kuniće i poznat je po tome što odlično lovi na nepristupačnom terenu. Ima savršeno čulo mirisa i sluha, i bez problema pronalazi svoju lovinu na skrivenim mestma poput gomila kamenja, naprslinama u zidovima, žbunastom bilju itd. Veoma je lojalan svom vlasniku. Vatren je, istrajan i dinamičan, ponekad nestašan ali nikada agresivan. Odlično podnosi vrućinu i visoke temperature, retko laje.

ZDRAVLJE I NEGA

Kako je ovo pre svega lovački pas, potrebno mu je obezbediti svakodnevnu fizičku aktivnost i vežbe. Dlaka im nije zahtevna za negu, dovoljno je periodično četkanje kako bi se uklonili mrtvi slojevi. Važe za prilično zdravu rasu, ali mogu se javiti problemi poput hronične infekcije uha, osetljivosti na anesteziju, gluvoće, nadutosti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari