NaslovnaINFOVON WILEBRANDOVA BOLEST KOD PASA

VON WILEBRANDOVA BOLEST KOD PASA

Šta je Von Willebrandova bolest? – Von Willebrandova bolest je nasledni poremećaj zgrušavanja krvi kod pasa kojem su neke rase podložne. Simtomi ove bolesti su slični simmtomima hemofilije kod ljudi. Ukratko, ova bolest predstavlja poremećaj krvarenja koji je uzrokovan nedostatkom proteina koji se naziva von Wilebrand Factor ili vWF. Ovaj faktor je potreban krvi jer pomaže zgrušavanju u slučaju povrede ili posekotine. Kada nedostaje, može nastati prekomerno krvarenje kod psa što dalje može prouzrokovati druge zdravstvene probleme.

Simptomi

Kako je u pitanju nasledna bolest, ona se prvo primećuje kod veoma malih štenaca. Najčešće pri prvom odlasku veterinaru radi vakcinacije. Veterinar će najčešće tada primetiti da vaš pas boluje od ove bolesti. Ukoliko sumnjate da vaš pas boluje od ove bolesti, ili da ima genetsku predispoziciju da je dobije, simtomi na koje je potrebno obratiti pažnju uključuju:

  • Spontano krvarenje nosa
  • Krv prisutna u mokraći
  • Desni sklone epizodama krvarenja koje se ne može zaustaviti
  • Koža psa može pokazati znakove modrica
  • Prolongirano krvarenje se javlja nakon operacije ili ozlede
  • Psi mogu postati anemični zbog preteranog krvarenja i gubitka krvi

Neki psi mogu patiti od blažeg oblika bolesti, i u njihovom slučaju je rešenje vakcina koje uglavnom pomaže njihovom stanju. Većina pasa sa ovim oboljenjem živi dugo sa minimalnim ili bez ikakvog lečenja kada je blaži oblik u pitanju. Međutim, kod težeg oblika, ukoliko je psu potreban hirurški zahvat bilo koje vrste, ili ukoliko je imao ozbiljniju povredu koja je prouzrokovala gubljenje velike količine krvi onda je neophodna transfuzija krvi (ukoliko postoji kompatibilni donor) ili proizvodi za nadoknadu krvi i ostali oblici lekova i tretman koji je veterinar propisao specifično za potrebe vašeg psa.

Ukoliko sumnjate da vaš ljubimac boluje od ove bolesti, obavezno se konsultujte sa svojim izabranim veterinarom radi lečenja kao i daljeg praćenja bolesti.

za rase pasa

Pročitajte još: INFO 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari