MUDI

  • Naziv rase: Mudi
  • Originalni naziv rase: Mudi
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Mađarska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Mudi je jedna od originalnih mađarskih rasa. Odličan čuvar stada, radni pas, ali i veran kućni ljubimac. Dobar izbor za ljude sa decom, kao i ljude koji uživaju u sportskim aktivnostima napolju. Neustrašiv, izuzetno veran i zaštitnički nastrojen prema svojoj ljudskoj porodici.

POREKLO

Mudi je nastao na teritoriji mađarske tokom 18. i 19. veka ukrštanjem mađarskih ovčarskih pasa sa različitim vrstama nemačkih pasa, kao i ovčarima sa uspravnim ušima. Spada u veoma retke rase a uzgajan je kako bi bio čuvar stada na pašnjacima. Veoma podseća na vojvođanskog pulina i pumija ali se od njih odvojio kao posebna rasa 1930. godine. U današnje vreme se uglavnom koristi kao radni pas, jer se može obučiti čak i za traženje droge, ali se u ruralnim delovima Mađarske i dalje može videti kao vredni čuvar stada.

mudi-rase-pasa (3)
foto: Canva pro

IZGLED

Mudi se ubraja u srednje velike pse. Poseduje glavu klinastog oblika, uspravne uši i opušten rep. Linija leđa kod ovog psa na specifičan način pada unazad. Ima čvrste slabine, srednje dubok grudni koš, rebra su više ravna nego zaobljena. Stomak mu je prikupljen. Crna je najčešća boja kod ove rase, ali mogu se javiti i u beloj, braon, sivoj i žutoj boji. Poseduje kratku i glatku dlaku na licu i prednjim nogama, a u ostatku tela je dlaka nešto duža. Prosečna težina se kreće od 7 – 13 kg, a prosečna visina je od 35 – 47 cm.

NARAV

Visoko je inteligentan, uči veoma brzo. Neustrašiv je, bez problema će ući u okršaj i sa divljim veprom i uspešno će ga savladati. Može biti odličan i pas čuvar i radni pas, može se obučiti čak i za traženje droge. Ima jak zaštitnički instinkt, hrabro će braniti svoju ljudsku porodicu i njihovu imovinu i životni prostor. Najčešće se vezuje za jednu osobu iz svoje porodice i biće joj bezgranično veran. Voli decu, dobro će se slagati i sa drugim životinjama ukoliko su odrasli zajedno i ukoliko je od malih nogu socijalizovan. Nepoverljiv je prema strancima, ali ne i agresivan. Generalno je poslušan, ali može biti poprilično glasan i lajav.

mudi-rase-pasa (2)
foto: Canva pro

ZDRAVLJE I NEGA

Mudi je izuzetno aktivna rasa i potrebno je obezbediti mu svakodnevne fizičke aktivnosti poput trčanja ili dužih šetnji. Obožovaju sve vrste igara i sportskih aktivnosti. Uz dovoljno vežbe, mogu živeti i napolju, ali i u stanu. Nisu teški za održavanje, dovoljno im je četkanje jednom nedeljno kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. Važi za veoma zdravu rasu, u retkim slučajevima može bolovati od displazije kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena 

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari