VIDRAŠ

  • Naziv rase: Vidraš
  • Originalni naziv rase: OTTERHOUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 182
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-13 godina

Vidraš je razigrani čupavac, nastao u Velikoj Britaniji kao lovac na vidre. Izuzetnog karaktera i velike energije, odličan ljubimac za ljude sa decom kao i osobe koje se bave sportom.

POREKLO

Prema nekim izvorima Vidraš je nastao u Velikoj Britaniji tokom 12. veka. Uzgajani su kako bi lovili vidre  i na taj način sačuvali riblji fond u britanskim rekama i jezerima. Ovaj pas izvrsnog njuha, je bio veoma popularan kod mnogih engleskih vladara poput Edvard II, Henri VI, Ričard III, Elizabeta I i mnogih drugih. Najveću popularnost su stekli po završetku Velikog rata, i ona je trajala sve do zabrane lova na vidre 1982. godine. U današnje vreme se drže isključivo kao kućni ljubimci, imaju veliku popularnost u Velikoj Britaniji, dok u Americi i ostatku sveta važe za retku rasu.

vidraš-rase-pasa (3)
foto: Canva pro

IZGLED

Vidraš ima veoma jako i snažno telo. Poseduje duplu čupavu grubu dlaku i velika stopla sa plovnim kožicama koja su mu od velike pomoći prilikom  plivanja po kome je i čuven. Dlaka je kod ove rase gusta i vodootporna i dozvoljene su sve boje dlake. Odlično podnose hladno vreme i dovoljno su snažni da mogu plivati u hladnoj vodi i više od 10 kilometara. Težina mužjaka je okvirno do 50 kg, dok su ženke znatno lakše sa  težinom do 29 kg. Prosečna visina iznosi 58 cm.

NARAV

Prijateljski nastrojen i veoma privržen svojoj porodici, mada ne spada u rase koje imaju stalnu potrebu da budu u blizini svog vlasnika. Razigran po prirodi, ovaj pas će sebi lako naći igru i zanimaciju. Decu obožavavaju, jedino ih ne bi trebalo ostavljati same sa manjim životinjama jer nisu zaboravili svoje lovačke instinkte. Zbog svoje prijateljske naravi, nisu baš najbolji čuvari, ali budite sigurni da će vas svojim poprilično glasnim lavežom upozoriti na sve pridošlice na njihovoj teritoriji. Mogu imati tvrdoglvu crtu, ali dobro reaguju na dresuru sa mnogo nagrađivanja poslasticama.

ZDRAVLJE I NEGA

Nisu dobar izbor za držanje u stanu, preporučljivo je držati ih u kući sa dobro ograđenim dvorištem. Imaju odličan njuh pa će tokom šetnji imati večitu potrebu da njuškaju i istražuju svoju okolinu. Potrebno im je dosta fizičke aktivnosti, najbolje bi bilo da ih pustite da se dobro istrče, ili ukoliko za to ima mogućnosti da se isplivaju. Za negu nisu zahtevni, dovoljno im je četkanje od par puta nedeljno, ali imajte na umu da ovaj pas obožava da pliva i kopa po zemlji tako da teško da će često biti potpuno čist. Kao rasa važe za generalno zdravu i otpornu, ali mogu imati problema sa gojaznosti, jer vidraš obožava hranu, Takođe, mogu patiti od  displazije kukova, krvnih poremećaja i nadutosti.

vidraš-rase-pasa (2)
foto: Canva pro

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari