PIRINEJSKI MASTIF

  • Naziv rase: Pirinejski mastif
  • Originalni naziv rase: MASTIN DE LOS PIRINEOS
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2- Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Španija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Pirinejski mastif je pas ogromne veličine, a nežnog srca i prirodno mirne naravi. Odličan čuvar koji retko laje, nikada agresivan bez povoda. Svestan svoje veličine i fizičke nadmoći, dobro će se slagati sa drugim ljubimcima, a prema deci će biti naročito nežan.

POREKLO

Pirinejski mastif je originalna španska rasa koja vodi poreklo sa Pirineja. Često se meša sa pirinejskim planinskim psom sa kojim ima zajedničke pretke. Prema nekim izvorima potiče iz oblasti Aragon i nastao je početkom 20 veka. Imao je veliku ulogu u čuvanju velikih stada, plašeći vukove i druge potencijalne opasnosti pre svega svojom ogromnom pojavom. U jednom trenutku im je kao rasi pretilo izumiranje, ali je grupa odgajivača uspela da spase rasu. Klub pirinejskog mastifa osnovan je 1977. godine i od tada mu popularnost raste. Prvi primerci su izvezeni van granica njegove rodne Španije 1985. godine u Švedsku i Finsku, a odatle dalje u ostale zemlje.

IZGLED

Veliki pas zaista impozantne veličine. Iako ogroman rastom, veoma je srazmerne građe. Srazmeran je, mišićav i snažan pas srednje dužine tela. Ima široku glavu sa spuštenom vilicom u odnosu na njušku. Njegovo mišićavo i snažno telo na prvi pogled ostavlja utisak ogromne snage. Poseduje srednje dugu dlaku, koja je uvek bela sa jasno definisanom maskom i flekama u boji koje su nepravilno raspoređene po telu. Kraj repa i krajevi nogu uvek moraju biti beli, a uši su uvek obojene. Glava je najčešće braon boje. U pitanju je zaista masivan pas čija težina može biti i do 80 kg sa prosečnom visinom mužjaka od 80 cm, dok su ženke nešto niže sa visinom oko 75 cm.

NARAV

Pirinejski mastif kao pojava uliva strahopoštovanje, a zapravo važi za dobricu i blagonaklonog psa. Veoma inteligentan, nežan prema svojoj ljudskoj porodici, a u isto vreme hrabar i spreman da odbrani svoju porodicu i njihovu imovinu ukoliko im preti opasnost. Sa drugim ljubimcima se slaže dobro, svestan je svoje snage i fizičke nadmoći, nikad ne pokazuje agresivnost bez povoda. Za dresuru nije težak, ali se sa socijalizacijom mora početi što ranije. Lako i brzo uči, dobro reaguje na pozitivne metode dresure. Retko laje, važi za odličnog psa čuvara.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas nikako nije pas za stan, preporuka je da se drži u kući sa pristupom dvorištu ili u dvorištu u adekvatnoj kućici. Veoma brzo rastu, dok su mali je potrebno povesti računa o količini i vrsti fizičkih aktivnosti kako ne bi došlo do povreda zbog njihove težine. Kada su odrasli, neophodno je obezbediti im redovne duže šetnje, kako bi zadržali kondiciju i smanjili rizik od prekomerne gojaznosti kojoj su skloni. Dlaka im nije zahtevna za negu, sezonski se linjaju i dovoljno im je četkanje od 2 puta nedeljno. Takođe, periodično je neophodno trimovati njihovu dlaku, kao i nokte koji mogu biti osetljivi. Od ozbiljinijih zdravstvenih problema najčešće boluju od displazije kukova.

Statistika


* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari