DANSKI PAS

  • Naziv rase: Danski pas
  • Originalni naziv rase: BROHOLMER
  • Klasifikacija FCI: GRUPA II – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Danska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 9-11 godina

Danski pas ili Brohomler izgledom veoma podseća na mastifa. Odličan čuvar i nežni kućni ljubimac koji će se odlično složiti sa ljubiteljima sporta i planinarenja. Zbog svoje veličine na prvi pogled može delovati zastrašujuče, ali ovaj pas je zapravo jedna velika maza koja će se dobro slagati i sa decom i sa drugim ljubimcima.

POREKLO

Danski pas ili Brohomler je nastao ukrštanjem engleskog mastifa sa lokalnim nemačkim psima okvirno u 18. veku. Tokom Drugog svetskog rata im je kao rasi pretilo izumiranje, ali je grupa danskih entuzijasta pronašla nekoliko primeraka ove rase i njihovim daljim ukrštanjem uspela da spasi ovu pasminu 1970. godine. Poznato je da je kralj Frederik VII posedovao nekoliko primeraka ove rase, jer postoje brojni portreti koji ga opisuju sa njegovim psima. Bili su veoma popularni među bogatijim slojevima društva koji su ih koristili kao pse čuvare. Kao rasa zvanično postoje od 19. veka,  a u Veliku Britaniju su uvezeni 2009. godine.

IZGLED

Veliki, veoma snažan pas koji izgledom veoma podseća na mastifa. Glava mu je velika i nošena blago pognuta na dole, a vrat širok. Njegovim izgledom dominiraju veoma snažne izražene prednje noge, i veoma jaka prsa.  Dlaka mu je kratka i debela i može biti žuta, zlatnocrvena sa tamnom maskom, crna sa belim mrljama. Visina mužjaka se kreče od  70 do 75 cm, a težina im je oko 60 kg. Ženke su nešto niže i lakše u odnosu na mužjake.

NARAV

Danski pas je siguran, miran, druželjubiv pas. Veoma je dobrog karaktera i temperamenta. Oprezan je i odličan čuvar. Potencijalne uljeze će terati više svojom pojavom odnosno veličinom, nego karakterom. Za ovog psa kažu da ima srce od zlata i mirnu narav. Voli da je okružen svojom porodicom, bilo da su u pitanju duge šetnje ili bacanje loptice i frizbija, uživaće podjednako u svim aktivnostima. Odličan je ljubimac za ljude koji vole prirodu, kampovanja i planinarenje kao i za ljude sa decom. Za dresuru nije težak, ukoliko im se dok su štenci pokaže ko je „vođa čopora“.

danski-pas-rase-pasa (1)
foto: Canva pro

ZDRAVLJE I NEGA

Danski pas je rasa kojoj je potrebno obezbediti dovoljno prostora, kao i fizičkih aktivnosti. Zbog njegove veličine preporučljivo je da živi u kuči sa pristupom dvorištu. Za negu nisu zahtevni, dovoljno im je četkanje par puta nedeljno i periodično kupanje i skraćivanje dlake. Važe za generanlno zdravu rasu, bez poznatih naslednih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Uglavnom prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za trenirianje
* Zaštita: Umeren nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari