RODEZIJSKI RIDŽBEK

  • Naziv rase: Rodezijski ridžbek
  • Originalni naziv rase: RHODESIAN RIDGEBACK
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 41
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Afrika
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Rodezijski ridžbek koji je poznat i pod nazivom afrički gonič na lavove ili afrički lavlji pas, je pre svega odličan lovac i čuvar, a zatim zaista privržen i veran kućni ljubimac. Prepoznatljiv po svojoj karakterističnoj šari tj grbi na leđima po kojoj i nosi naziv.

rodezijski-ridžbek-rase-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Rodezijski ridžbek vodi poreklo iz Rodezije, koja pripada današnjem Zimbabveu, a takođe je poznat i pod nazivom afrički gonič na lavove ili afrički lavlji pas. Ova rasa nastala je kada su doseljenici kolonija Kejp ukrstili polupripitomljene afričke pse sa “šarom” na leđima sa njihovim lovačkim psima. Nastali su ukrštanjem sa jedinkama koje su kupljene u Evropi, a to su između ostalih bile velike danske doge, mastifi, hrtovi, psi Svetog Huberta sa  domorodačkim psima koje su čuvali Khoikhoi – pastiri. Originalna svrha ove rase bila je za lov, tačnije za gonjenje divljači. Međutim, preci ridžbeka su bili toliko jaki i brzi da su uspevali da zadrže lava dok ne bi naišao lovac. Lovac Cornelius von Rooyen  se smatra osnivačem ove rase, a standard za uzgoj ustanovljen je 1922. i od tada se skoro uopšte nije  menjao. 1911. godine rasa stiže u SAD, a od strane AKC su zvanično priiznati 1955. godine.

za rase pasa

IZGLED

Ono što je jedinstveno kod ove rase jeste simetrična “šara” ili “ridž” (na engleskom ridge – grba) po kojoj i nose ime. Ova šara nastaje na leđima od dlake koja raste u suprotnom smeru u odnosu na ostatak tela. Šara je široka oko pet centimetara i počinje od plećki i nastavlja se ka kukovima. Dozvoljene su maksimalno dve ovakve šare na telu. Boja dlake je kod ove rase ujednačena i može varirati od svetlo do crveno pšenične boje. Beline se smatraju nepoželjnim. Krzno im je kratko, gusto i sjajno.  Nos i njuška su uglavnom crne boje. Ovo je izrazito snažan i mišićav pas sa zaobljenim grudnim košem i  uzdignutim repom. Oči su im uglavnom tamne boje ili boje ćilibara. Imaju srednje uši nošene spuštene uz glavu. Visina mužjaka se kreće između 63 i 68 cm, a ženki između 61 i 66 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 36 do 41 kg, a kod ženke od 29 do 34 kg.

rodezijski-ridžbek-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Potrebno mu je dosta fizičke i mentalne stimulacije, inače može postati destruktivan. Takođe, potrebno je povesti računa da prostor vašeg mezimca bude dovoljno visoko ograđen jer ovi psi mogu skočiti poprilično visoko u želji da odlutaju ako im nešto privuče pažnju. Takođe, skloni su kopanju, tako da nisu baš dobar  izbor za ljubitelje cveća, jer je kopanje rupa prirodni način ove rase da se rashlade u zemlji tokom letnjih meseci. Ovo je pas koji traži dosta pažnje i vremena, nikako nije za neiskusne vlasnike i sa dresurom i socijalizacijom je neophodno početi od što ranijeg doba. Ukoliko se dobro socijalizuje, imaćete privrženog, zaista lojalnog čuvara koji voli decu i koji je izuzetno veran svojoj ljudskoj porodici. Međutim, nije preporučjiv za porodice sa baš malom decom, kako ih zbog svoje veličine ne bi u igri povredio. Dobro će se slagati sa drugim ljubimcima ukoliko su odrasli zajedno, ali prema nepoznatim psima, pogotovo mužjacima može pokazati agresivnost. Mačke i druge sitne životinje će loviti pa ih nikako ne bi trebalo ostavljati u njegovoj blizini. Prema strancima je izuzetno nepoveljiv, odličan je čuvar, svoju ljudsku porodicu će braniti do smrti ako se ukaže potreba za tim.

ZDRAVLJE I NEGA

Rodezijski ridžbek nije zahtevan za održavanje, dovoljno im je četkanje jednom nedeljno i povremeno kupanje. Da bi ste ih održali čistim, možete ih brisati i vlažnom pamučnom krpom. Nokti kod ove rase dosta brzo rastu, pa im je potrebno redovno skraćivanje kao i periodično čišćenje ušiju kako bi se izbegle moguće infekcije. On nije pas za stan, neophodno mu je obezbediti pristup većem ograđenom dvorištu. Redovne šetnje i veća količina fizičke aktivnosti se podrazumevaju, kako je u pitanju dosta aktivna rasa.  Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova i laktova, hipotireodizmu i dermoidnim sinusima u retkim slučajevima.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari