SICILIJANSKI HRT

  • Naziv rase: Siciljanski hrt
  • Originalni naziv rase: CIRNECO DELL’ETNA
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 183
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa 
  • Poreklo: Sicilija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Sicilijanski hrt je pre svega odličan lovac, sposoban da lovi u raznim uslovima. Energičan, brz, elegantnog izgleda. Veoma privržen svom vlasniku, pouzdan je porodični pas, voli biti okružen ljudima.

POREKLO

Sicilijanski hrt prema nekim izvorima potiče od starih egipatskih lovačkih pasa koji su uzgajani u oblasti reke Nil a koji su sa Feničanima dospeli na Siciliju prateći ih u njihovoj selidbi. Prema nekim novijim izvorima, teorija je da je ovaj pas sicilijanskog porekla i da je nastao oko reke Etne. Postoje gravure i novčići koji prema nekim izvorima dokazuju da je ovaj pas postojao na sicilijanskoj teritoriji vekovima pre Hrista. Originalno su korišćeni prilikom lova, najviše u lovu na kuniče i fazane i do 1939. godine ova rasa nije bila poznata van Sicilije. U jednom trenutku su bili na granici izumiranja, ali ih je baronica Agata Paternó spasila od izumiranja. Godinama se bavila odgajanjem i usavršavanjem ove rase i od pasa iz njene odgajivačnice potiču današnji primerci ove rase.  Italian Kennel Club (ENCI)  je 1939. godine odobrio standard rase i zvanično je priznao, a u Britaniju je ova rasa stigla tek 2001. godine. Danas važi za retku rasu, i najčešće se koristi u trkama i u lovu, a nešto ređe kao kućni ljubimac.

IZGLED

Sicilijanski hrt je srednje veličine. Ima jako i snažno telo, ali vretenastog i elegantnog izlgleda. Dlaka na predelu glave, ušima i na nogama mu je nešto duža i iznosi oko 3 cm, a na ostatku tela je glatka, kratka i meka. Javlja se u jednobojnoj riđoj boji ili riđoj sa malom količinom bele boje. Ima izražene uspravne uši, njuška je špicasta sa velikim nosem čija boja uvek odgovara boji dlake. Visina kod mužjaka se kreće od 46 – 50 cm, a kod ženki od 42 – 46 cm. Kao i ostali hrtovi, poprilično su lagani, sa težinom od 10-12 kg kod mužjaka, i težinom od 8-10 kg kod ženki ove rase.

sicilijanski-hrt-rase-pasa (2)
foto: Canva pro

NARAV

Veoma inteligentan, energičan i izdržljiv pas. Odličan lovac, sa veoma razvijenim njuhom. Sposoban da dugo lovi sa minimalnom količinom hrane i vode. Specijalnost mu je lov na fazane, jarebice i kuniće. Kao kućni ljubimac je temperamentan, može biti tvrdoglav, ali u isto vreme pouzdan kućni ljubimac, veoma veran svom vlasniku i nežan prema svojoj porodici. Potrebna im je konstantna dresura i rana socijalizacija. Neki primerci mogu biti previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici.

ZDRAVLJE I NEGA

Sicilijanski hrt se ubraja među veoma energične pse i potrebna mu je redovna vežba kako bi ostao u dobroj kondiciji. Preporučuje se da se drži u kući sa pristupom dvorištu. Dlaka nije zahtevna za negu, dovoljno joj je periodično četkanje. Kao i ostali hrtovi, ne podnosi najbolje hladno vreme pa je neophodno obezdediti mu dodatni sloj odeće tokom zimskih meseci. Generalno su dobrog zdravlja, ali mogu biti skloni paradentozi i problemima sa zubima.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari