NaslovnaINFOKUĆNI LJUBIMCI I KORONA - DA LI JE MOGUĆ PRENOS VIRUSA?

KUĆNI LJUBIMCI I KORONA – DA LI JE MOGUĆ PRENOS VIRUSA?

Svi vlasnici kućnih ljubimaca su opravdano počeli da se brinu oko toga da li i na koji način korona može uticati i na njihove ljubimce. Postoje brojna mišljenja, rade se brojna istraživanja a po svemu sudeći naši mezimci nisu bezbedni od korona virusa.

Britanski veterinari su skoro upozorili na moguću vezu između novog britanskog soja korona virusa sa problemima sa srcem kod pasa i mačaka. Ovo upozorenje je izdato nakon dolaska povećanog broja ljubimaca obolelih od miokarditisa u veterinarsku bolnicu u Bekingemširu u toku drugog talasa pandemije.

Kako je Luka Ferasin, kardiolog u Veterinarskom centru Ralf u Malrou naveo nakon svog istraživanja, nije mu namera da se bespotrebno širi panika, ali sada postoji jaka sumnja da je moguć prenos virusa sa čoveka na kućnog ljubimca. Sa druge strane, prema njemu i istraživanju koje je sproveo sasvim je sigurno da životinje ne mogu preneti virus na čoveka. On je takođe i apelovao na veterinare da testiraju ljubimce ukoliko postoji sumnja na infekciju.

Kako piše Gardijan, britanski soj korona virusa je prvi put otkriven u Kentu u decembru 2020. i postao je dominantna mutacija čineći oko 95% infekcija u Velikoj Britaniji. Od ranije postoje neki podaci o zaražavanju mačaka i pasa ranijim sortama korone, ali tada su simtomi uglavnom respiratorne prirode poput curenja iz nosa, kijanja, kašlja ili konjuktivitisa. Slučajevi u Bekingeširu su među prvim zabeleženim infekcijama britanskim sojem korone sa mogućim simtomima miokarditisa (bolesti srčanog mišića). Životinje su imale siptome poput letargije, povećanog apetita, ubrazanog il kratkog daha, ali i aritmiju i nesvesticu. Ustanovljeno je da su njihovi vlasnici bili pozitivni ili imali simptome tri do šest nedelja pre razboljevanja njihovih ljubimaca. Nakon otkrivanja britanskog soja u bolnici u Bekingemširu, jedna maca je na žalost uspavana, ostale životinje se uspešno oporavljaju.

Margaret Hozi, profesorka uporedne virusologije na Univerzitetu u Glazgovu u vezi sa ovim slučajem tvrdi da je u ovoj fazi nemoguće sa sigurnošću tvrditi da je virus izazvao srčane problme kod životinja, ali je ujedno savetovala i vlasnicima da ukoliko posumnjaju da nešto nije u redu sa njihovim ljubimcima odmah kontaktiraju veterinara.

Kada su druge zemlje u pitanju, u martu je Dailymail objavio da je britanski soj korona virusa pronađen i kod jedne mace iz Italije. Slučaj je registrovan na severu zemlje u gradu Novara.

Kako su lekari iz Italije naveli, pomenuta maca se razbolela 10 dana nakon što je njenim vlasnicima dijagnostikovan virus korona. Imala je problema sa disanjem, ali su se i maca i njeni vlasnici uspešno oporavili. Naučnici sa Instituta za istraživanje zdravlja životinja iz Pijemonta su otkrili virus kod mace nakon što su je vlasnici doveli kod njih na testiranje a Bartolomeo Griglio, šef prevencije ove regije, je naveo za novinsku agenciju Ansa da to što je maca pozitivna ne sme da bude alarm i da u ovom trenutku ne postoje naučni dokazi da ukažu na to da mačke imaju mogućnost da zaraze ljude. Istraživači ovog instituta su upozorili da ljudi sa potvrđenim infekcijama treba da izbegavaju kontakt sa svojim ljubimcima kako bi izbegli prenošenje infekcije.

Takođe, 2020. te su izvršeni i neki testovi na mačkama u Kini, gde je otrkiveno da 15% testiranih životinja ima antitela što ukazuje na to da su u nekom trenutku bile zaražene. Testovi koji su vršeni u Južnoj Koreji, Japanu, SAD-u i Evropi takođe su potvrdili infekcije Covid-om kod domaćih mačaka. Pretpostavlja se da su mačke pokupile virus zbog njihove neposredne bilizine vlasnicima.

Južna Koreja je uvela testove na Covid 19 za mačke i pse

Mačke i psi u glavnom gradu Južne Koreje Seulu će biti testirani na Covid 19 ukoliko imaju simtome bolesti. Prema saopštenju koje su iznele vlasti biće testirani samo ljubimci kod kojih su se pojavili simtomi poput teškoća sa disanjem ili temperatura nakon susreta sa zaraženim ljudima.

Ukoliko je ljubimac pozitivan na testu, moraće da bude smešten u kućni karantin. Lokalni zdravstveni zvaničnik Parko Jo Mi je takođe naveo da nije neophodno da se ljubimac smešta u poseban objekat za izolaciju, osim u slučaju da je njegov vlasnik smešten u bolnicu zbog Covid-a ili je suviše bolestan ili star da vodi računa o ljubimcu. U tom slučaju, ljubimac će biti odveden u karantni koji se nalazi u nadležnosti gradskih vlasti. U gradu Jinđu na jugu Južne Koreje je pronađeno zaraženo mače, za koje se predpostavlja da su ga zarazile majka i ćekra koje su boravile u istom objektu kako prenosi lokalni sajt Jonhap. I ćerka i majka su bile pozitivne na Covid.

Stručnjaci su pre toga izjavili da nije verovatno da životinje mogu da zaraze ljude, iako su disadašnja istraživanja pokazala da mačke mogu biti nosioci Kovida. Istraživanja su takođe pokazala da mačka moće da zarazi druge mačke, ali da su ti slučajevi izuzetno retki.

Takođe, slučajevi zaraze su pronađeni i u kod drugih životinjskih vrsta u zoološkim vrtovima kod majmuna (2 gorile u zoo vrtu u San Dijegu) i kod tigrova i lavova (zoo vrt u Njujorku).

Prva registrovana vakcina protiv korone za životinje

U Rusiji je registrovana prva vakcina namenjena životinjama prema saopštenju koje je izdao zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Sevenkov. U pitanju je vakcina Karnivak – Kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, to je prvi i u ovom trenutku jedini proizvod ovakve vrste za životinje kako je izjavio Sevenkov.

Prema njemu, klinička ispitivanja za ovu vakcinu su počela u oktobru 2020. te i obavljena su na mačkama, psima, lisicama, vizonima i drugim životinjama. Kako je Savenkov dalje naveo 100% vakcinisanih životinja je razvilo antitela na korona virus nakon dobijanja voe vakcine prilikom ispitivanja.

Kako je Sevenkov naveo, za ovu vakcinu su zainteresovane i druge zemlje pout Grčke, Poljske, SAD, Kanade, Grčke i Singapura.

Prema ruskim naučnicima, upotreba ove vakcine bi mogla da spreči dalju mutaciju virusa a u Rusiji su do sada zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka u Moskvi i Tjumenu.

Izvor: blic.rs, dailymail.co.uk, petmagazine.rs, www.bbc.com, telegraf.rs

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari