ŠIPERKI

  • Naziv rase: Šiperki
  • Originalni naziv rase: SCHIPPERKE
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 105
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Belgija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Šiperki je nekada bio najpopularniji ljubimac i čuvar u Belgiji. Dobar čuvar, uvek na oprezu, sitnog rasta i ugalj crne boje. Dosta laje i nema rep.

POREKLO

Šiperki je rasa nastala u Belgiji, tamo je imao ulogu u čuvanju tegljača na kanalima zbog čega je i dobio ime koje nosi. Šiperki na flandrijskom znači mali brodar ili kapetan. Kao i kod mnogih rasa, ne zna se tačno od kojih pasmina je nastao ali veruje se da je u miksu učestovao špic, belgijski ovčar i stara vrsta ovčarskog psa Leuvenaar. Prvi put je zvanično kao rasa izlagan 1880. godine, a standard rase je donesen 1904. godine. Engleski šiperki klub osnovan je 1905, a američki 1929. godine.

IZGLED

Šiperki je rasa koja spada u male pse, zbog izgleda glave dosta podseća na lisicu. Ima grubu i gustu dlaku koja je potpuno crne boje. Dlaka je kratka na većem delu tela, ali se oko glave produžava i formira takozvanu grivu. Ovaj pas ne poseduje rep. Prosečna težina mužjaka se kreće od 5 do 8 kg, a visina od 25 do 33 cm.

NARAV

Šiperki je veoma energičan, radoznao i aktivan pas. Važi za dobrog čuvara, zbog svoje prirodne nepoverljivosti prema strancima. Ubraja se među „lajave rase“ tako da će reagovati na svaku promenu iz svoje okoline i svog vlasnika upozoriti na potencijalnu opasnost. Veoma nežan i strpljiv je sa decom, i zbog njegove male veličine se ne morate brinuti da će ih u igri slučajno oboriti. Dosta je inteligentan, ali može imati tvrdoglavu crtu, potreban mu je iskusan vlasnik koji će umeti na pravilan način da ga dresira i socijalizuje. Važi za odličnog lovca na štetočine.

ZDRAVLJE I NEGA

Važi za veoma energičnog i neophodno je obezbediti mu veliku količinu dužih šetnji i dosta igre. Vremenske prilike mu ne smetaju, može živeti i u dvorištu i u kući. Dlaka mu nije zahtevna za negu, potrebno joj je četkanje jednom nedeljno kako bi se uklonila mrtva dlaka. Kada je higijena u pitanju, ovaj pas se ponaša poput mačke i sam se čisti i održava higijenu. Kao rasa važe za generalno zdravu ali mogu imati problema sa očima poput katarakte, progresivne retinalne atrofije, displazije kukova i sl.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari